Ministar Marić oglasio se o umirovljenicima koji mirovine primaju u Sberbanci

Josip Mihaljević
28. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i ekonomskih sankcija u ovom trenutku vlada velika neizvjesnost o funkcioniranju ruskih banaka u inozemstvu. U Hrvatskoj je najpoznatija ruska banka Sberbank, a ministar financija Zdravko Marić poručuje kako je isplata mirovina u toj banci sigurna.

marić

Foto: Ministar financija Zdravko Marić | Youtube screenshot

Zbog uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji u Hrvatskoj je za 70-ak tisuća korisnika ruske Sberbanke u neizvjesnoj poziciji. Europska centralna banka procijenila je kako su europska podružnica Sberbank Europe AG i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji u “propadanju”, odnosno, kako je izgledno da će propasti.

To je pred poslovnicama Sberbanke krajem prošloga tjedna u Hrvatskoj izazvalo velike redove, klijenti su se raspitivali za status njihovih sredstava na računima. Tijekom vikenda uveden je dvodnevni moratorij (koji vrijedi u ponedjeljak i utorak) prema kojem klijenti mogu dnevno povući 7.280 kuna. Do 4.000 kuna moći će se podići u poslovnicama, do 2.000 kuna na bankomatima, a 1.280 kuna putem POS uređaja.

“Isplata mirovina je sigurna”

Kako je objasnio viceguverner HNB-a Roman Šubić, u četvrtak i petak došlo je do odlijeva sredstava iz banke, ali je kazao kako je novac klijenata koji imaju do 100 tisuća eura siguran. Šubić kaže kako očekuje da će se situacija u Sberbanci smiriti do srijede:

“Već od srijede će situacija biti stabilizirana na ovaj ili onaj način, kako Jedinstveni sanacijski odbor odluči. Treba umiriti javnost”, kazao je.

A o umirovljenicima koji mirovinu primaju u Sberbanci oglasio se ministar financija Zdravko Marić, koji poručuje kako isplata mirovina preko te banke neće doći pod znak pitanja:

“One će svakako biti isplaćene, isplata mirovina kreće kroz desetak dana. One su sigurne”, poručio je Marić.

Sberbank u Hrvatskoj se prodaje?

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u pripremi je hitna prodaja Sberbanke u Hrvatskoj. Prodaja bi riješila eventualne probleme s likvidnošću koji bi se mogli dogoditi, ali u ovom trenutku još nije poznat kupac. Kako piše Jutarnji list, prodaja bi se mogla realizirati i prije isteka moratorija, dakle do utorka u ponoć.

Ministar Marić oglasio se o umirovljenicima koji mirovine primaju u Sberbanci
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap