Ministar Marić: “Kada bi izbacili mirovine po posebnim propisima i dalje smo u minusu od 10 milijardi”

Josip Mihaljević
5. listopada 2019.
Novosti
A- A+

U Saboru je ovoga tjedna tema bila rasprava o izvršenju proračuna za prvu polovicu godine. Kako je mirovinski sustav najveća stavka proračuna, ministar Marić je morao odgovarati na pitanja o financijskoj slici mirovina.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić kazao je jučer u sabornici kako je proračun lani po prvi puta doveden to gotovo do uravnoteženja. Upitan o stanju javnih financija, Marić je još jednom ponovio da isplata mirovina ni u kojem slučaju neće doći pod pitanje, pišu 24sata.hr.

“Za mirovine ove godine iznos se penje na 41 milijardu kuna tako da će biti potrebno osigurati dodatnih 900 milijuna kuna do kraja ove godine, ali poruka s ove govornice za umirovljenike, nema nikakve brige, sredstva će biti osigurana i isplata mirovina ni pod kojim znakom pitanja nije”, izjavio je Marić.

Zanimljiv odgovor oko porezne reforme

cijene

Manji PDV na hranu: Trgovci spustili cijene, a građani sumnjaju u muljažu

Saborski zastupnici pitali su ministra Marića zašto smanjenje PDV-a nije dalo očekivane rezultate. Podsjetimo, prvim danom 2019. godine smanjene su stope PDV-a na voće, povrće, meso, kruh, ribu, jaja i druge kategorije prozivoda s 25 na 13 posto.

Ministar Marić je tada tvrdio da će prema njihovoj računici prosječna hrvatska obitelj u godini dana na jeftinijim proizvodima uštedjeti 872 kune, ali već početkom godine je bilo jasno da trgovci nisu spustili cijene, a neki su ih još dodatno podigli.

Marić je jučer u Saboru to komentirao ovako:

“Da budemo iskreni, nismo ni očekivali da će u potpunosti doći do pada tih cijena, ali zapravo kada gledate voće i meso je pojeftinilo, dok su povrće i riba poskupili. To samo pokazuje da nije sve baš samo isključivo u domeni porezne politike”, kazao je.

Burno oko braniteljskih mirovina

mirando mrsić

Mrsić poručio HVIDRA-i: "Ne bojim vas se! Razdvajanje mirovina ide u saborsku proceduru"

Oporbeni zastupnici su otvorili pitanje mirovina po posebnim propisima i pitali vladajuće zašto ih ne razdvoje. Optužili su vladajuću stranku da nerješavanjem tog pitanja zapravo kupuju glasove branitelja.

Marić je odgovorio da se za sve mirovine po posebnim propisima na godišnjoj razini izdvaja 5,9 milijardi kuna te istakno da ih je ružno nazivati “povlaštenim” mirovinama:

“Da ih se isključi i dalje je sustav u minusu od 10 milijardi. I sami dobro znate da su hrvatski branitelji zadužili ovu državu, a radili su prije i poslije toga”, kazao je Marić.

Bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) kazoa je kako se ne može negirati da su i branitelji radili i uplaćivali doprinose, a šef HVIDRA-e Josip Đakić kazao je kako su braniteljske mirovine “trn u oku lijeve političke opcije”.