Manji PDV na hranu: Trgovci spustili cijene, a građani sumnjaju u muljažu

Josip Mihaljević
4. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Vodeći trgovački lanci u zemlji spustili su cijene na meso, ribu, voće, povrće i jaja. Rezultat je to manje stope PDV-a na proizvode iz tih kategorija, odnosno porezne reforme, koja je stupila na snagu 1.1. 2019. godine. Cijene pojedinih proizvoda pale su i do trideset posto, iako se u većini slučajeva radi o sniženjima od 9-10 posto.

cijene

Foto: Pixabay

Stopa PDV-a na meso, ribu, voće, povrće, jaja, pelene i druge potrebne namirnice gotovo je dva puta manja. S prošlogodišnjih 25 posto pala je na 13 posto. To se već drugoga dana 2019. godine odrazilo na cijene u trgovačkim lancima. Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza za novac.jutarnji.hr objasnio je kako je došlo do upravo ovakvog pada cijena:

“Kada imate smanjenje porezne stope na proizvod za 13 indeksnih poena, onda se to kroz cijenu u trgovini obično iskazuje kroz pojeftinjenje od 9,6 posto. Trgovci to obično zaokruže na devet ili deset posto. Sve iznad toga je zadiranje u trgovačku maržu” ispričao je Munjiza za Jutarnji.

Marginalni pad cijena, ali ipak ušteda

Ministar financija Zdravko Marić, autor porezne reforme, prilikom donošenja novog Zakona u Saboru izjavio je kako prosječna četveročlana obitelj ostvariti godišnju uštedu od 874 kune. Oni koji redovito idu u trgovine, s druge strane, primjetit će tek marginalni pad u cijenama koji bi kroz godinu dana potrošnje dosegao takvu cifru.

“Kilogram piletine pojeftinio je za dvije kune i 40 lipa, pola kilograma svinjskog buta za tri kuna i 65 lipa, kilogram banana za kunu i 91 lipu, a svježa pastrva za tri kune i 84 lipe”, piše Jutarnji.

Najveći trgovački lanci su se tako pohvalili da je u sniženje ušlo od 1.500 do 2.000 njihovih proizvoda. Cijene su pale i na tržnicama, primjerice, 10 jaja na Dolcu sada možete kupiti za šest kuna. Mesnice se još uvijek prilagođavaju i najavili su niže cijene, ali tek rijetke među njima su svoje proizvode prilagodili novoj stopi već od prvih dana nove godine.

Najavljene kontrole

Ne bi bilo prvi puta da se neki jednostavno ogluše na nižu stopu PDV-a i da cijene ostanu visoke. Ovogodišnje sniženje nije jedino smanjenje poreznog opterećenja na hranu u posljednjih nekoliko godina, a građani se već žale da se određeni trgovci ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Zbog toga je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio kontrole tržišta koje bi trebale pokazati jesu li trgovci spustili cijene u skladu s PDV-om.

Pravna savjetnica Udruge za zaštitu potrošača Dijana Kladar gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala sniženja i najave nižih cijena. Gledatelje je posebice zanimao njen stav o “lažnim sniženjima”, posebice u slučaju kada trgovac netom prije sniženja podigne cijenu, a onda se pravi da je hrana na popustu:

“Činjenica je da određeni potrošači kažu da su uočili da trgovci najprije dignu cijenu nekog proizvoda, pa je onda smanje. Takvo postupanje nije dozvoljeno. Ukoliko potrošač uoči lažno prikazanu cijenu, onda se može obratiti Tržišnoj inspekciji”, ispričala je u Kladar u emisiji Newsroom.

Reakcija javnosti:

Građani su na društvenim mrežama već u prvim danima izrazili skepsu oko novih cijena, prenosimo njihove komentare:

 

Manji PDV na hranu: Trgovci spustili cijene, a građani sumnjaju u muljažu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap