Ministar koji smatra da je besplatno dopunsko za umirovljenike populizam – ostaje!

Jasmina Grgurić
18. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Nakon skorog raspada vladajuće koalicije nošene na krilima HNS-a i Bandićevaca te maratonske sjednice održane u srijedu, može se ustvrditi: “Tresla se brda, rodio se miš.” Naime, Milan Kujundžić ostaje na svojoj funkciji ministra zdravstva, što je maloprije potvrdila stabilna saborska većina.

Milan Kujundžić u Saboru (Snimak zaslona)

Sabor je danas većinom potvrdio funkciju ministra zdravstva Milana Kujundžića. Odličan je to ujedno bio i test za vladajuću koaliciju koja se pokazala više nego stabilnom. Naime, sa čak 79 glasova protiv i 48 za saborski zastupnici izjasnili su se o prijedlogu oporbe o iskazivanju nepovjerenja aktualnom ministru.

milan kujundžić
Okršaj Hrelje i Kujundžića: Povećanje cenzusa za dopunsko ministar nazvao populizmom!

Epilog je to osmosatne saborske rasprave koja se protegnula nešto iza ponoći sa srijede na četvrtak. Oporba je napadala ministra Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu. Među njima se našao i HSU-ov Silvano Hrelja koji ga je prozvao zbog nepodizanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, zbog čega pravo na besplatnu policu gubi sve više umirovljenika. Riječ je o starijim građanima s najnižim mirovinama, koje uslijed redovnih godišnjih usklađivanja s rastom troškova i plaća rastu za nekoliko desetaka kuna, stvarajući novi trošak od 70 kuna mjesečno.

Ministar Milan Kujundžić sam je obećao još lani riješiti ovo pitanje, rekavši da Vlada traži rješenje. Ipak, prekjučer je u Saboru predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika uzvratio ovim riječima:

“Što se tiče dopunskoga, znam Vašu inicijativu koju ste imali, ali vjerujte to je bio goli populizam, podilaženje. Dakle, budimo realni, čuvajmo sve kategorije ljudi…”

Sjednica je danas nastavljena glasovanjem, nakon što se jučer raspravljalo o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

Ministar koji smatra da je besplatno dopunsko za umirovljenike populizam – ostaje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap