Ministar Aladrović objavio koliko je zaraženih u domovima za starije, a ima i dobre vijesti za umirovljenike

Josip Mihaljević
20. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Vlada je danas u 10 sati održala 5. sjednicu, a ministar rada Josip Aladrović izvijestio je o situaciji u domovima za starije te o stanju na tržištu rada.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na današnjoj sjednici Vlade izvijestio je o stanju u domovima za starije.

Aladrović otkrio stanje u domovima za starije

Virus je među korisnicima prisutan u 12 pružatelja usluga. Od početka lipnja do danas zaraženo je 68 korisnika, a s jučerašnjim danom imamo i 39 aktivnih slučajeva. Od početka lipnja do jučer zabilježeno je i osam smrtnih ishoda kao posljedica zaraze Covidom-19.

Što se tiče zaposlenika, virus je prisutan u 28 ustanova. Ukupno ih se od početka lipnja do danas zarazilo 50, a s jučerašnjim danom imamo 14 aktivnih slučajeva. Također, od lipnja do jučerašnjeg dana nitko od zaposlenika nije preminuo od posljedica zaraze.

aladrović
Aladrović o karanteni korisnika domova za starije: "Zdravlje je na prvom mjestu"

“Kada se pogledaju konkretni podaci, moramo biti svjesni toga da je oko 26 tisuća korisnika na smještaju u više od 860 domova. Do sada je bilo 199 slučaja zaraze korisnika i 72 slučaja zaraze radnika. Nažalost, 46 je preminulih korisnika do ovog trenutka. Ako gledamo neki drugi val zaraze, od lipnja do danas imamo osam preminulih korisnika”, kazao je Aladrović i te je podatke nazvao prihvatljivima.

Ministar je istaknuo kako sljedeći koraci podrazumijevaju razvijanje svijesti kod starije populacije i jačanje kriznog tima unutar Ministarstva koje je fokusirano na zaštitu rizičnih skupina, u cilju zaštite ustanova na pravilan i adekvatan način.

Dobre vijesti oko usklađivanja mirovina?

Aladrović je podsjetio na mjere Ministarstva rada o očuvanju radnih mjesta:

šemper željko
Šemper izračunao koliko bi mogle rasti mirovine: Umirovljenici bi se mogli ugodno iznenaditi!

“Možemo reći da smo u kontekstu tržišta rada uspjeli zaštititi i očuvati naša radna mjesta i pozitivno utjecati na ekonomsku sliku u RH. Kada gledamo sadašnju situaciju, imamo 18 tisuća zaposlenih više nego na početku koronakrize. U usporedbi sa zemljama u okruženju imamo pozitivne trendove”, kazao je Aladrović.

Aladrović je prije sjednice Vlade možebitno otkrio dobre stvari što se tiče nadolazećeg  usklađivanja mirovina. Još jednom je ponovio kako se mirovine neće dirati i nazvao ih zadnjom linijom obrane.

Također, kazao je da su plaće nešto pale u prvim mjesecima krize, ali i da se u zadnjih par mjeseci bilježi blagi rast. Budući da je rast plaća važan dio formule usklađivanja, situacija bi mogla pozitivno iznenaditi umirovljenike.

Kako je izračunao HSU-ov Željko Šemper, trenutačni pokazatelji govore kako bi se mirovine mogle uskladiti između 2,5 i 3 posto, dok su u prvom dijelu godine rasle za tek 0,7 posto.

 

Ministar Aladrović objavio koliko je zaraženih u domovima za starije, a ima i dobre vijesti za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap