Aladrović o karanteni korisnika domova za starije: “Zdravlje je na prvom mjestu”

Josip Mihaljević
29. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu. Budući da je u novoj Vladi naslijedio dobar dio resora socijalne politike, nije imao prejasan stav o molbi brojnih korisnika domova za starije koji traže slobodu, Aladrović je samo rekao da su mjere tu zbog zaštite i da je “zdravlje na prvom mjestu”.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u jučerašnjem Dnevniku Nove TV u kojem je najavio razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu.

“Krajem ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići konsenzus između poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići. Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatskog tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj”, kazao je Aladrović.

Ministar je izrazio skepsu oko toga da nas u idućim mjesecima čeka val otkaza, a najavio je i nove mjere za stabilnost radnih mjesta koje bi trebao donijeti u kolovozu.

O karanteni korisnika domova: “Zdravlje je na prvom mjestu”

Ministarstvo rada naslijedilo je dobar dio Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a time je i njegov resor postao “glavni” u sustavu socijalne skrbi u kojem proteklih tjedana imamo sve više korisnika koji se žale na činjenicu da su pod ključem već preko 100 dana. Najviše se radi o korisnicima stambenog dijela domova koji su pokretni i traže da im se dopusti izlazak iz doma uz pridržavanje svih epidemioloških uputa, no čini se da će svoju slobodu čekati još neko vrijeme.

Ministra Aladrovića su upitali o reakciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je jučer tražila da se pronađe rješenje – izolaciju je nazvala nehumanom, a rekla je i da se radi o višestrukim povredama temeljnih ljudskih prava korisnika domskog smještaja.

Pravobraniteljica o korisnicima domova: Izolacija je nehumana, omogućite im slobodu kretanja

“Mi smo spremni ažurirati te upute ukoliko bude bolja epidemiološka situacija, bit ćemo fleksibilnije. Međutim, zdravlje je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Zdravlje štićenika i osoblja tih domova, i toj e ono što ćemo štititi pa čak i u tom slučaju ako to nekakvo ‘novo normalno’ bude u ograničenijim kontekstu za korisnike”, kazao je Aladrović.

Aladrović je rekao da sustav socijalne skrbi do sata možda nije ispunio očekivanja, a najavio je da će nastojati postati brži i efikasniji.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap