Ministar Aladrović: “Nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina”

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je najnovije usklađivanje mirovina koje će za drugi dio godine iznositi 2,44 posto. Za prosječnu mirovinu, to znači 60 kuna veću mirovinu, a za najnižu – tek 40 kuna.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Ministar Aladrović najavio je danas usklađivanje mirovina koje će se provesti u rujnu, piše jutarnji.hr.

“Usklađenje koje će se dogoditi iznosit će 2,44 posto, otprilike 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu. Time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina i, između ostalog, polučujemo jedan od ciljeva mirovinske reforme kroz promjenu načina usklađenja”, kazao je.

Rijetke su to “dobre” vijesti koje dolaze iz ministarstva, budući da su u pregovorima sa sindikatima svih vrsta.

Sindikalne središnjice i predvodnici građanske inicijative ’67 je previše’ nedavno su odbili sastanak s ministrom dok se ne raspiše referendum o mirovinskoj reformi.

S druge strane, sindikati u obrazovnom sustavu najavili su štrajk ako im ne povećaju plaće, a ministar je na to kazao kako se “razgovori o tome ne odvijaju” i da će se u budućnosti vidjeti što će se dogoditi.

Pritišću ga i sindikati u zdravstvu s kojima je u pregovorima oko povećanja plaća. Aladrović je kazao kako očekuje “horizontalno povećanje plaća”:

“Vlada je jednoglasna u pogledu toga kako treba neke stvari formulirati. Naravno da ministri iz svojih resora zagovaraju određene izmjene koje smatraju da bi bile pozitivne, ali Vlada će definitivno donijeti stav i ispregovarati taj stav koji će biti na zadovoljstvo svih”, kazao je.

Ministar Aladrović: “Nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap