Milanović povjerio mandat Plenkoviću: Evo tko će biti ministri

Josip Mihaljević
16. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Izborni rezultati su i više nego jasni pa je pitanje mandatara ove godine manje napeto nego na prošlim i pretprošlim izborima. Predsjednik RH Zoran Milanović primio je Andreja Plenkovića danas u 12 sati i povjerio mu mandat za sastavljanje Vlade. Nova Vlada imat će 16 ministarstava (četiri manje nego prošla), a imena novih ministara su poznata.

milanović plenković

Foto: Zoran Milanović i Andrej Plenković | N1 screenshot

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je na Pantovčaku primio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i na temelju potpisa saborskih zastupnika – dao mu mandat za sastavljanje nove većine.

“Odluku o dodjeli mandata uručio sam Plenkoviću gore u uredu da izbjegnemo tu ceremonijalnost. To je jedan komad papira, on je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja mu čestitam”, kazao je Milanović.

N1 televizija neslužbeno doznaje i sastav nove Vlade, u kojoj će biti 13 starih i 3 nova ministra. Do rekonstrukcije je došlo pripajanjem određenih resora.

Ministarstvu gospodarstva pripojit će se Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, a ministar će biti Tomislav Ćorić koji je do jučer vodio resor energetike i zaštite okoliša.

Dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat preuzet će resor graditeljstva kojem se pripaja i resor državne imovine.

Dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić vodit će Ministarstvo obrane, a Ministarstvo branitelja ostaje Tomi Medvedu.

Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo uprave spajaju se u jedno ministarstvo kojim će rukovoditi dosadašnji ministar uprave Ivan Malenica.

Vili Beroš ostaje na čelu Ministarstva zdravstva, baš kao i Josip Aladrović koji će nastaviti voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Bilo je govora o tomu hoće li se Ministarstvo socijalne politike spojiti s Ministarstvom rada, no čini se da će se taj resor podijeliti na dvije ili tri sastavnice koje će se zatim pripajati drugim ministarstvima.

Goran Grlić Radman ostat će ministar vanjskih poslova, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fonova EU trebala bi preuzeti  Nataša Tramišak. Ministarstvo turizma bogatije je za područje sporta i mladih, a kao ministrica se spominje Nikolina Brnjac.

Nina Obuljen Koržinek ostaje na čelu kulture, no taj će resor sada u imenu imati i medije.

Marija Vučković ostat će na čelu Ministarstva poljoprivrede, baš kao i Zdravko Marić (financije), Davor Božinović (MUP) i Oleg Butković (promet i infrastruktura).

O ministru obrazovanja se dugo diskutiralo i spominjalo se dosta imena, no čini se kako će taj resor u fotofinišu preuzeti Radovan Fuchs koji je i ranije rukovodio tim ministarstvom.

Plenković je na kraju sastanka rekao da će konstituiranje Sabora biti 22. srpnja, a idućeg tjedna će biti predstavljanja i službena potvrda novih članova Vlade.

Milanović povjerio mandat Plenkoviću: Evo tko će biti ministri
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap