Bivša predsjednica Sindikata umirovljenika ponosna na mandat: Evo koje su koristi za umirovljenike

Josip Mihaljević
23. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Jasna A. Petrović popularno je umirovljeničko lice, ali borba za nju ne prestaje iako više neće biti predsjednica Sindikata umirovljenika. Osim što će po novom biti zamjenica predsjednika, Petrović će se posvetiti mjesečniku Glas umirovljenika, a na prošlotjednoj Izbornoj sjednici Skupštine SUH-a predstavila je svoje rezultate u proteklom mandatu.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Jasna Petrović vodila je Sindikat umirovljenika Hrvatske dobar dio proteklog desetljeća, a prošloga tjedna ju je na mjestu predsjednika zamijenio pravnik Ante Kuprešak. Petrović je na Izbornoj sjednici Skupštine SUH-a predstavila izvještaj o radu u kojemu su nabrojani svi pomaci za umirovljeničku populaciju unatrag zadnje četiri godine.

Covid dodatak

Najsvježiji uspjeh (o kojem još ne znamo službene detalje) svakako je isplata covid dodatka. Sindikat umirovljenika zajedno s Maticom umirovljenika, to jest, dvije njihove predstavnice pregovaraju u ime umirovljenika s Vladom oko isplate. Kako piše glasilo SUH-a Glas umirovljenika, izborili su se za isplatu covid dodatka kojeg bi “najkasnije do početka svibnja” trebalo dobiti “najmanje 750 tisuća umirovljenika”. Državu će to koštati 750 milijuna kuna.

Spriječeni skupi liječnički pregledi za starije vozače

Država je prije par godina htjela starijim vozačima nametnuti obavezu liječničkog pregleda, a trošak bi morali snositi umirovljenici. I tako više puta. Svaki put je Sindikat umirovljenika bio najglasniji u borbi protiv te obaveze, a pritom su naglašavali kako nemaju ništa protiv zdravstvenog pregleda ako će ga platiti država. U ovom mandatu su zbog mogućih liječničkih pregleda morali reagirati četiri puta, a time us štitili oko 250 tisuća vozača starijih od 65 godina.

Uvedena nacionalna naknada za starije

Tijekom ovoga mandata Vlada je uvela institut nacionalne naknade za starije, a predsjednica SUH-a bila je najglasniji zagovaratelj te mjere. Iako se mjera pokazala nesavršenom, još uvijek postoji prostor za rast i očekuje se da će do kraja godine biti 20 tisuća primatelja ove naknade za ljude koji nemaju pravo na mirovinu.

Prosvjedi pred Vladom urodili promjenom cenzusa

Članovi Sindikata umirovljenika su u najhladnijim mjesecima 2019. i 2020. godine održali više malih prosvjeda umirovljenika ispred Vlade. Tražili su podizanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko osiguranje. Vlada ih nije mogla dugo ignorirati pa su pristali na povećanje cenzusa, a po prvi puta je izboren i mehanizam za automatsko usklađivanje prihodovnih cenzusa što bi trebalo spriječiti ispadanje iz sustava dopunske zdravstvene zaštite usklađivanjem mirovina.

Prvo i jedino pravo povećanje mirovina u RH

Mirovinskom reformom izboreno je i prvo, jedino i pravo povećanje mirovina u RH. Korisnici najniže mirovine dobili su 1. srpnja 2019. godine povećanje mirovina od 3,13 posto.

Mijenjala se i tzv. švicarska formula usklađivanja mirovina s omjera 50:50 na 70:30 u korist povoljnijeg faktora.

Dodani staž za majke

Nedavno donesena mirovinska reforma otvorila je prostor za razne dodatke za umirovljenike. Tako se bivša predsjednica SUH-a može pohvaliti da je u njenom mandatu uveden dodani staž za majke, šest mjeseci po rođenom ili posvojenom djetetu.

“Tako je 26 tisuća novoumirovljenih dobilo veće mirovine, no preostaje nam borba i za ukidanje diskriminacije za sve one majke koje su se umirovile prije 2019. godine, a nemaju to pravo”, kazala je Petrović.

Mogućnost izbora mirovine

Napravljen je i snažan pritisak tijekom donošenja mirovinske reforme o drugom stupu. Svi umirovljenici danas u trenutku umirovljenja mogu birati žele li dvostupnu mirovinu ili mirovinu kao da su cijeli život štedjeli u prvom stupu.

Prošireno je i pravo na rad za umirovljenike, danas to pravo mogu koristiti i korisnici prijevremene mirovine, a najavljuje da bi do kraja godine to pravo mogle ostvariti i korisnici obiteljskih mirovina.

Spriječena privatizacija domova za starije

Petrović je posebno ponosna na činjenicu da je Vlada konačno prihvatila spustiti vlasnička prava nad domovima za starije s HZMO-a na županije čime je spriječena privatizacija i moguća prenamjena domova.

Sindikat je jači danas nego prije četiri godine

Sindikat je uspostavio snažniju suradnju s Maticom umirovljenika Hrvatske i u posljednjih nekoliko godina uvijek zajednički nastupaju. Obje udruge su zbog toga jače, a veseli i konačna “pomirba” između udruga i umirovljeničkih političkih stranaka.

 

Bivša predsjednica Sindikata umirovljenika ponosna na mandat: Evo koje su koristi za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap