Međunarodni dan starijih osoba: Hrvatska se mora boriti protiv siromaštva u starosti

Jasmina Grgurić Zanze
1. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Usred javne rasprave o mirovinskoj reformi te uoči prosvjeda sindikata 20. listopada usmjerenog protiv sve duljeg rada i strogog kažnjavanja prijevremenih umirovljenika, smjestio se Međunarodni dan starijih osoba koji obilježavamo upravo na današnji dan. No, ima li Hrvatska razloga za slavlje? Gledajući statistike, zapravo nema jer više od polovine njezinih starijih građana živi ispod linije siromaštva.

Umirovljenici se žale na nedostojne mirovine i uvjete života (foto: J. Grgurić)

Oko 480.000 od 1,14 milijuna osoba umirovljenih po općim propisima ima mirovinu do prosječnih 1.758 kuna. Sredstva su to s kojima je o dostojanstvu života u starosti gotovo neukusno razgovarati. Dodamo li k tome i nedovoljnu razinu zdravstvene skrbi, koja se ogleda u kraćem životnom vijeku i manjim kvalitetnim godinama života nakon umirovljenja, u odnosu na razvijenije europske zemlje, nemamo se s čime pohvaliti. Umirovljenici čine 20 posto ukupne populacije u Hrvatskoj, što je razlog više da se prema njima poravna čitav društveno-politički sustav.

Hitno mijenjati formulu usklađivanja mirovina

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba iz Matice umirovljenika poručuju da mirovinska reforma treba riješiti siromaštvo osoba starije životne dobi.

Jasna Petrović: Nema argumenta za rad do 67. godine života u Hrvatskoj!

“U najavljenoj mirovinskoj reformi Matica se zalaže da prioritet bude rješavanje problema siromaštva i za hitno mijenjanje formule usklađivanja mirovina i zaustaviti njihovo veliko zaostajanje za rastom plaća. Uz to predlaže temeljitiju reformu drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja. Prednost mora ostati Prvom mirovinskom stupu iz kojeg primaju mirovinu svi naši umirovljenici, a onima koji žele svoja sredstva iz Drugog prebaciti u Prvi mirovinski stup i tako ostvariti pravo na dodatak, to treba i omogućiti” – poručili su danas iz Matice umirovljenika.

Matica ponovno poziva sve parlamentarne stranke, zastupnike Hrvatskog sabora, Vladu i socijalne partnere da usvoje zajedničku Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba temeljenu na Rezoluciji UN-a koja sadrži opća načela za ljude starije dobi kao i na Europskoj socijalnoj povelji i drugim međunarodnim dokumentima.

Stvoriti sigurnije uvjete za naše stare

“Takvom Deklaracijom bi trebalo utvrditi dugoročnija rješenja s ciljem stvaranja stabilnijih i sigurnijih uvjeta življenja starijeg stanovništva u Republici Hrvatskoj osobito i zato što se u Ustavu Republike Hrvatske u nijednom članku ne spominju posebna prava za starije osobe iako bi to, na temelju međunarodnih akata, trebalo biti” – zaključuje predsjednica Matice, Višnja Fortuna

Uoči današnjeg dana, predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović upozorila je da Hrvatska ima najveću stopu siromaštva među zemljama bivše države. Relativna vrijednost mirovine, odnosno udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, kod nas je najmanji. U Makedoniji i Sloveniji je oko 60 posto, u Crnoj Gori i Srbiji 50 posto, dok je kod nas ispod 40 posto.  Oko 55 posto umirovljenika živi ispod dosadašnje linije siromaštva od 2.180 kuna.

Međunarodni dan starijih osoba proglašen je Rezolucijom Ujedinjenih naroda 1990. godine s ciljem unapređivanja prava i veće skrbi za najstarije u svim državama članicama Svjetske organizacije.

Tako se i ove godine dan koji bi se trebao baviti dostojanstvenim životom u starosti obilježava više simbolički, druženjima i aktivnostima za umirovljenike, ali i neizostavnim skupljanjem političkih bodova. Mjere se šećer i tlak, ide se u šetnje, a u Zagrebu je organiziran i “Gerontološki tulum”.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap