Matica umirovljenika: “Zaustavite uvođenje skupih liječničkih pregleda ionako osiromašenim 65+ vozačima!”

Josip Mihaljević
28. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Ako je četvrti pokušaj nametanja obaveznog liječničkog pregleda za starije vozače došao kao iznenađenje, reakcija Matice umirovljenika hrvatske svakako nije. Oni se protive toj odredbi koja bi se trebala naći u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ali ne osporavaju potrebu liječničkih pregleda – problem je u trošku!

Višnja Fortuna Snimak zaslona: Youtube/Jabuka TV

Matica umirovljenika Hrvatske je i u prijašnjim pokušajima uvođenja odredbe o obaveznom liječničkom pregledu za vozače starije od 65 odigrala svoju ulogu.

Novo vodstvo s Višnjom Fortunom na čelu organizacije i ovoga puta staje u zaštitu umirovljenika kojima se, prema najavama, nameće skupi pregled. I ovoga puta su oštro protiv uvođenja  obaveznog liječničkog pregleda, ali otvaraju mogućnost da se ta odredba provede – no ne o trošku samih umirovljenika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Diskriminacija po dobnoj osnovi

Nedavno najavljeni Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti u prometu na cestama, prema kojem bi se vozačima starijima od 65 godinauveo obavezan liječnički pregled izravan je udar na ionako osiromašene hrvatske umirovljenike i osobe starije životne dobi. Sa sramotno niskim mirovinama u odnosu na prosječnu plaću polovica umirovljenika već živi ispod granice siromaštva, a potreba plaćanja skupog liječničkog pregleda čije se cijene kreću i do 600 kuna dodatno će ugroziti njihovu egzistenciju.

Deset posto vozača starije jeod 65 godina, a statistike pokazuju da oni sudjeluju u svega osam i pol posto prometnih nezgoda. Jasno je da je namjera predlagatelja diskriminatornog zakonskog rješenja posve promašena. Neosporno je da stariji vozači ne samo da ne spadaju u najrizičniju skupinu u prometu, već su temeljem svog iskustva mudriji i najoprezniji sudionici prometa.

Ovakav zakonski prijedlog u prvom redu je dobno diskriminatoran i dovodi ionako socijalno ugroženu skupinu umirovljenika i starijih osoba u nepovoljan položaj, pogotovo uzmemo li u obzir to koliko njih ovisi o upotrebi osobnog vozila kako bi zadovoljili svoje najosnovnije svakodnevne potrebe za mobilnošću.

„Matica umirovljenika Hrvatske, koja se zalaže za ostvarenje prava i dostojanstven život naših umirovljenika, izričito se protivi dodatnoj penalizaciji starijih osoba u prometu.Limitiranje vozača zbog njihovih zdravstvenih problema semora odnositi jednako na sve bez obzira na godine starosti. Također, nedopustivo je da određene interesne skupine,pod krinkom potrebe usklađenja s europskim propisima i Direktivama, zarađuju na najosjetljivijim i najsiromašnijim članovima društva“, rekla je Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

Pregled može, ali ne o trošku starijih vozača

Naime, priča o potrebi uvođenje obveze obavljanja zdravstvenog pregleda za vozače starije od 65 godina kao izmjene Zakona kreće od neistinitih tvrdnji o implementaciji europske Direktive 2018/645 u pravni sustav Republike Hrvatske. No, nakon što su stručnjaci MUH-a detaljno analizirali tekst Direktive (EU) 2018/645 Europskog parlamenta i vijeća od 1. travnja 2018., otkriveno je da se nigdje ne spominje famozni prag od 65 godina.

Stoga, Matica umirovljenika Hrvatske poziva Vladu i Sabor da pokažu svoje demokratsko opredjeljenje i da ne nasjedaju prijedlozima kojima bi se u Zakon unijela odredba s diskriminirajućim odnosom prema starijim osobama. Nadalje, važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj usklađen je s europskim propisima i Maticatraži da to ostane na snazi.

„Matica ne osporava potrebu liječničkih pregleda. Zdravlje je svakom čovjeku primarna briga, ali nedopustivo je da se, kao i prilikom prijašnjih pokušaja nepravednih izmjena Zakona, osiromašene umirovljenike gura u još nepravedniji položaj. Ako već moramo pristati na uvođenje liječničkih pregleda za starije vozače, oni bi trebali biti oslobođeni plaćanja naknade za pregled“, zaključila je Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

 

Copy link
Powered by Social Snap