Matica umirovljenika Hrvatske obilježava 75. rođendan: “Umirovljenici su na najnižoj mogućoj grani”

Josip Mihaljević
19. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj s oko 279 tisuća članova je Matica umirovljenika Hrvatske koja uskoro obilježava 75 godina rada. Pitali smo predsjednicu Višnju Fortunu čime se ovih dana najviše bave i što najviše muči umirovljenike.

Višnja Fortuna/HRTi/Treća dob

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 75. obljetnice djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske (MUH). Radi se o najvećoj umirovljeničkoj organizaciji koja okuplja oko 279 tisuća članova diljem Hrvatske koji su pak podijeljeni u 370 udruga u preko 800 podružnica.

Matica postoji od 1946. godine i spada među najstarije organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Predlaže rješenja parlamentu, Vladi, ministarstvima, vladinim i nevladinim institucijama, političkim strankama te mirovinskim, zdravstvenim i drugim ustanovama za poboljšanje materijalnog, zdravstvenog i ukupnog društvenog položaja umirovljenika i starijih ljudi. Trenutačna predsjednica je Višnja Fortuna.

“S obzirom na značaj rada Matice u poboljšanju materijalnog i društvenog položaja svih umirovljenika u Republici Hrvatskoj te njenu dugogodišnju uspješnu suradnju s Vladom RH kroz djelovanje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe predlaže se prihvaćanje predmetnog pokroviteljstva”, kazao je ministar Aladrović.

Fortuna: Umirovljenici su na najnižoj mogućoj grani

Kako smo doznali, svečana Sjednica skupštine MUH-a povodom 75. godina rada održat će se 24. rujna. Očekuju se gosti iz Vlade i Grada Zagreba. Iza svečane sjednice održat će se i redovna izvještajna skupština, a okupit će se svi delegati MUH-a na razini Hrvatske iz sve 21 županije.

Višnju Fortunu smo pitali koja su tri goruća umirovljenička pitanja na kojima je trenutačno najveći fokus. Prvi je izmjena formule usklađivanja, tvrdi Fortuna:

Umirovljenici pišu premijeru: "Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji"

“To je prvi cilj. Promjena formule usklađivanja tako da se usklađuju prema 100 posto povoljnijeg indeksa. Ako se to ne dogodi neće se poboljšati stanje umirovljenika. Vidite i sami da su umirovljenici na najnižoj mogućoj grani, prosječna mirovina je preko 300 kuna ispod linije siromaštva. Prvi i osnovni cilj nam mora biti promjena usklađivanja mirovina jer ne znam kako ćemo bez toga dočekati ovu inflaciju, a moramo se i pripremiti za dolazak eura”, kazala je Fortuna.

Drugi prioritet, a ima ih više, napominje Fortuna, jest nadzor i ubrzavanje procesa izmjene modela obiteljske mirovine. Nada se da će se već početkom sljedeće godine moći ići u zakonske izmjene. Treća točka, oko koje ovih dana zaprimaju puno poziva, tiče se alimentacije koju na sebe moraju preuzimati bake i djedovi ako roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze:

“Imamo jako puno poziva. Potpuno je neprimjeren Obiteljski zakon koji nalaže da ako roditelji ne mogu plaćati uzdržavanje svoje djece onda to moraju činiti djedovi i baka. Nama se nedavno javila jedna baka iz Slavonije koja je zaradila ovrhu na kuću jer nije plaćala uzdržavanje, a kako će od male mirovine? Mi smo to već tražili da se promijeni. Vrlo je jednostavno rješenje – maknuti taj članak iz Obiteljskog zakona, a kako se sada donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi, tamo treba staviti da tu dužnost treba izvršiti država, pa onda kada se nađe obveznik uzdržavanja država od njega povlači sredstva. Kratko i jasno”, kazala je Fortuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap