Markotić govorila o posljedicama onih koji se oporave: Nemojte odgađati dolazak u bolnicu

Josip Mihaljević
13. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je još jednu konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 1135 novih slučajeva, a preminulo je 26 osoba. Stožer je danas odgovarao na pitanja o posljedicama koje covid-19 ostavlja kod onih koji ozdrave te o nuspojavama cjepiva.

alemka markotić stožer

Foto: Alemka Markotić | Youtube screenshot

U protekla 24 sata imamo 1135 novih slučajeva, a broj aktivnih slučajeva iznosi 5300. Testirano je 7713 ljudi.

U bolnici se liječi 1993 osobe, a na respiratoru su 193 pacijenta.

U protekla 24 sata imamo 26 preminulih, ukupno 4472 od početka epidemije.

“Među preminulim osobama su tri osobe koje su imale jedan komorbiditet, a sve ostale više njih. Najmlađa osoba je 49. godina, nažalost imala je dijagnozu maligne bolesti. Prosjek preminulih po dobi je 78,5 godina”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Zaključno s jučerašnjim danom, procijepljene su 34553 osobe.

“Trenutna 14-dnevna stopa incidencije iznosi 334,4. I dalje najbolju poziciju ima Dubrovačko-neretvanska s 165,8. Najvišu ima Međimurska županija s 536,7. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska zauzima 11. mjesto od 27 članica, sada smo u donjoj polovici ljestvice. A što se tiče stope smrtnosti na milijun stanovnika, tu smo na 20. mjestu s 1076,4”, kazao je Capak.

Markotić: Nemojte odgađati dolazak u bolnicu

Profesorica Alemka Markotić kazala je kako pojedini ljudi, često s kroničnim bolestima, i dalje pomalo prekasno dolaze u bolnicu. Simptomi se tada razviju i bolest napreduje pa su i ishodi liječenja slabiji.

“Pogotovo ako imate neke kronične bolesti, definitivno čim imate izraženije simptome, visoke temperaturu, javite se svom liječniku ili dođite u bolnicu da liječenje krene na vrijeme”, poručila je.

Markotić je zatim komentirala zdravstvene posljedice onih koji su preboljeli koronu:

“Poslije covida, sve više je jasno da se događaju različite posljedice po zdravlje onih koji su preboljeli. Za sada je izašla prva sveobuhvatna studija 8. siječnja u časopisu Lancet. Kolege iz Wuhana su pratili osobe koje su oboljele od početka siječnja do kraja svibnja, pratili su ih šest mjeseci.

Ukupno 1733 bolesnika su bila obuhvaćena. Ono što je na jedan način zabrinjavajuće i ne treba ispustiti iz vida, 76% bolesnika je u tih šest mjeseci imalo jedan od simptoma koji je utjecao i na kvalitetu života i zdravstveno stanje”, kazala je Markotić.

Popratni simptomi su bili češći kod žena, a najčešći od njih bio je izražen umor i slabost mišića. Zatim slijede problemi sa spavanjem i psihičke tegobe poput depresije, nervoze, uznemirenosti, napetosti i slično.

Dodala je kako su ove posljedice češće kod onih koji su imali teže simptome pri prebolijevanju covida-19.

O nuspojavama i drugoj dozi cijepljenja

Krunoslav Capak je kazao kako se nuspojave kod cijepljenja prijavljuju svaki dan. Do danas ih imamo 86 na gotovo 35 tisuća cijepljenih ljudi. Novinari su pitali i o slučaju mlade liječnice koja je nakon primanja cjepiva razvila alergijsku reakciju.

“Svaka ta nuspojava se validira od posebnog povjerenstva u kojem su stručnjaci HZJZ-a, HALMED-a i kliničara. Neke od njih će se odbaciti kao da ne mogu biti posljedica cijepljenja, a neke će se zabilježiti kao da jesu.

Radi se o blagim temperaturama, boli na mjestu primjene cjepiva, glavobolje, loše osjećanje, bolovi u mišićima, najčešće se radi o blagim nuspojavama.

Imali smo i ozbiljne alergijske reakcije, vi ste pitali za mladu liječnicu iz Bjelovara koja je imala određene neurološke tegobe nakon cijepljenja. Međutim, povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o posljedici aplikacije cjepiva, nego zbog toga što je ona imala alergijsku reakciju dali su joj kortikosteroide koji sami po sebi kao moguće nuspojave imaju simptome i tegobe koje je mlada liječnica imala”, kazao je Capak.

Što se tiče docjepljivanja, odnosno primanja druge doze, Capak je kazao da ona počinje tri tjedna nakon prvih doza.

“To ne mora biti točno tri tjedna, može biti i kasnije. Ne mogu se kombinirati različita cjepiva. Ako ste se cijepili s Pfizerom, morate se docijepiti s Pfizerom. Ako ste se cijepili s Modernom, morate se docijepiti s Modernom”, kazao je Capak.

 

Markotić govorila o posljedicama onih koji se oporave: Nemojte odgađati dolazak u bolnicu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap