Marić o usklađivanju u rujnu: Ako bude iznad očekivanja, sredstva će na kraju biti osigurana

Josip Mihaljević
25. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić nespretno se izrazio kod zadnjeg usklađivanja mirovina od 2,24 posto kada je kazao ih je takav “visok” postotak iznenadio, ali u novo usklađivanje ulazi spremniji. Komentirao je nadolazeće usklađivanje mirovina, koje će po svemu sudeći biti rekordno, te je kazao kako će sredstva za isplatu u svakom slučaju biti osigurana, bez obzira na iznos usklađivanja.

maric zdravko

Foto: Zdravko Marić, ministar financija | Youtube screenshot

Ministar financija Zdravko Marić danas je gostovao u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ gdje se dotaknuo niza aktualnosti, između ostaloga, i usklađivanju mirovina koje se očekuje u rujnu ove godine. Podsjetimo, Marić je ranije ove godine, kada su mirovine usklađene za 2,24 posto, ostao iznenađen takvim “visokim” postotkom usklađivanja te je kazao kako je loše što rashodna strana proračuna raste. Međutim, brzo se ispravio i dodao da nitko neće biti sretniji od njega ako mirovine još brže rastu.

To će mu se ostvariti u drugom dijelu ove godine, kada bi se trebalo dogoditi najveće usklađivanje mirovina u povijesti. Iako je još uvijek rano za prognozirati, usklađivanje bi trebalo iznositi oko 5,75 posto.

“Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Ako indeksacija i bude iznad nekih očekivanja i ako možda proračunska sredstva nisu osigurana, ona će na kraju biti osigurana”, kazao je Marić za HRT.

Očekuje da će inflacija dodatno ubrzati

Ministar se osvrnuo i na rastuću inflaciju, kaže da su predviđanja teška, ali očekuje daljnje ubrzavanje inflacije u kratkom roku:

“Koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativnih rizika, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko”, zaključio je ministar.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap