Mala utjeha za umirovljenike: Od danas se grijemo jeftinijim plinom

Josip Mihaljević
1. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Danas na snagu stupaju uredbe o visini trošarina na duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića te posebni porez na bezalkoholna pića ovisno o udjelu šećera. Očekuje se i poskupljenje tih proizvoda. S druge strane dobra je vijest da cijena plina za većinu kućanstava ide dolje, budući da je globalno smanjena veleprodajna cijena plina.

Ilustracija Foto: Pixabay

Umirovljenici često govore da od ionako malih mirovina treba prvo odbiti režije, a tek s ostatkom novca krpaju kraj s krajem. Dobra vijest je da će te režije barem malo pojeftiniti. S početkom travnja dolazi jeftiniji plin za kućanstva, pri čemu najveći hrvatski opskrbljivač Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto, piše Index.hr.

Niže režije za brojne umirovljenike

Baki Jadranki, nakon što plati režije i dugove, ostaje samo devet kuna od mirovine

Gradska plinara je prije dvadesetak dana izvijestila o odluci o smanjenju cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo, a odluka stupa na snagu danas (1. travnja) za sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar.

Kućanstva na području Zagreba će od danas plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovat satu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (bez PDV-a). Oko 80 posto kućanstava trebalo bi u prosjeku uštedjeti oko 160 kuna godišnje.

Iz najvećeg opskrbljivača su danas zamolili i svoje potrošače na području Zagreba i Bjelovara da sami očitaju i dojave stanje plinomjera s 1. travnjem:

“Kako bi imali potpunu kontrolu nad svojim troškovima, molimo potrošače GPZ-Opskrbe, osim zgrada i kuća koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive do mjere da se ne mogu koristiti, da samostalno očitaju stanje na plinomjerima (crna polja) te da isto stanje dojave Gradskoj plinari Zagreb-Opskrbi od 1. do 15. travnja”, navode u priopćenju.

Što se tiče ostalih opskrbljivača plina, oni će također početkom travnja sniziti cijene plina za kućanstva, a nove cijene ovise od opskrbljivača do opskrbljivača. Uštede će biti između 40 i 160 kuna. Nove cijene možete pronaći na internet stranicama svojih opskrbljivača.

Rastu cijene cigareta, alkohola i šećernih sokova

Udar na novčanike: Cigarete, alkoholna pića i sokovi uskoro još skuplji!

Danas na snagu stupaju uredbe o visini trošarina na duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića te posebni porez na bezalkoholna pića ovisno o udjelu šećera. Dosadašnje iskustvo govori da su veće trošarine automatski značile i veću cijenu zahvaćenih proizvoda, no proizvođači zasad ne izlaze s konkretnim brojkama.

Vlada je uredbe donijela 19. ožujka, a ministar financija Zdravko Marić tada je govorio da cigarete ne bi trebale poskupjeti za više od dvije kune po kutiji, alkoholna pića po litri između dvije do tri kune, a bezalkoholna šećerna pića oko jednu kunu.

Mala utjeha za umirovljenike: Od danas se grijemo jeftinijim plinom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap