Mala povijest Borosane: Od radničke cipele s dušom do modnog dodatka

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Malo koja obuća nosi toliko duše u sebi, snažno prizivajući nostalgiju, kao Borosana. Kultni klasik nastao na obali Dunava 60-ih godina prošloga stoljeća nekada su nosile konobarice, čistačice, medicinske sestre, prodavačice… Pola stoljeća kasnije, Borosana je postala sastavnim dijelom ulične mode.

Foto: Borovo

“Borosana je jedinstvena jer ima optimalnu visinu potpetice, blagi nagib tabanice koji sprječava klizanje noge prema naprijed te metatarzalni jastučić koji rasterećuje nožni svod. Osim toga, sada i Borosana s poliuretanskim đonom. Ako nije Borovo, nije Borosana. Od sada Borosana u četiri boje” – reklamirala je još 1976. godine najpoznatija tvornica obuće toga vremena. 

Na plakat iz 1976. godine podsjetio nas je i zagrebački Tehnički muzej. Na njemu vidimo mladu djevojku, a na slici ispod borosane od tada dostupne u četiri boje – plavoj, bijeloj, žutoj i prugasto plavo-bijeloj.

Najpopularnija obuća radnica s ovih prostora nastala je 1968. godine te je lani proslavila pola stoljeća postojanja. Razvijao ju je godinu dana tim stručnjaka na čelu sa zagrebačkim ortopedom dr. Brankom Strinovićem. Borosana je stvorena prema anatomskim svojstvima ženskog stopala čime se postigla uspješna kontrola svih njegovih bitnih dijelova. Bila je to isključivo namjenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili mnogo hodaju.

U prvim godinama dnevno se proizvodilo 1.600 pari Borosana. Bile su samo u bijeloj i plavoj boji, a crne su se pojavile krajem 80-ih. Sredinom 70-ih i početkom 80-ih proizvodnja Borosane dosegnula je svoj maksimum. Tijekom jedne smjene, za osam radnih sati, proizvodilo se čak tisuću pari, što je godišnje prelazilo 500 tisuća pari. Nakon uspješnog redizajna Startasica, 2008. godine odlučilo se i Borosanama dati novi dizajn platna. Povratak u redizajniranom izdanju od Borosane kao primarno radne obuće napravio je udobni modni dodatak.

Ostala je ista kao i prije 50 godina, izrađena ručno od prirodnih materijala, prema anatomskim svojstvima ženskog stopala. No, jubilarna Borosana ipak ima novu tabanicu za još veću udobnost. Među onima na ptice, točkice i jadranske ježiće, dizajnom se posebno ističu “slavonske” Borosane s motivom narodne nošnje, osmišljene posebno za 53. Vinkovačke jeseni.

Mala povijest Borosane: Od radničke cipele s dušom do modnog dodatka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap