Macron: Ne želim dizati poreze, što znači da moramo povećati dob za odlazak u mirovinu

Josip Mihaljević
17. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

U Francuskoj će se za manje od mjesec dana održati predsjednički izbori. Favorit je trenutačni predsjednik Emmanuel Macron koji i u ovom mandatu najavljuje intervencij u raskošni (za građane i za proračun) mirovinski sustav. Prošla obećanja nije uspio ostvariti, ali sada je predložio podizanje dobne granice za ostvarivanje prava na mirovinu sa 62 na 65 godina.

macron pismo

Foto: Prva dama Brigitte Trogneux i predsjednik Francuske Emmanuel Macron | Youtube screenshot

U Francuskoj će se 10. travnja održati prvi krug predsjedničkih izbora, a favorit je aktualni predsjednik Emmanuel Macron. On je prije pet godina pomalo neočekivano, kao centrist, osvojio mandat, a jedno od većih predizbornih obećanja mu je bila poprilično gruba intervencija i kresanje prava u tamošnjem kompliciranom mirovinskom sustavu. Francuska među europskim državama prednjači po potrošnji na svoje mirovine u odnosu na državni BDP, a u moru povoljnih uvjeta imaju i niz povlastica za radnike u javnom sektoru.

Macron je u prvom mandatu planirao smanjiti ta prava, ali imao je velik otpor u javnosti. Između ostalog, i niz prosvjeda “žutih prsluka” tražio je još veća mirovinska prava pa većinu svoje zamišljene mirovinske reforme nije ostvario.

Macron i u ovoj kampanji nudi obećanja za popravak mirovinskog sustava. Francuzi u mirovinu mogu sa 62 godine, a Macron predlaže podizanje te granice na 65 godina, piše euronews.com. Glasnogovornik njegove vlade Gabriel Attal kazao je kako se u mirovine mora ulagati, ali se ogradio:

francuska
Ulice u Francuskoj su pune ljudi koji ne žele mirovinsku reformu

“Treba li zbog toga dizati poreze? Ne. To znači da moramo raditi dulje”, kazao je Attal.

Dob za odlazak u mirovinu podizali bi postepeno, a ona bi se odnosila na ljude rođene nakon 1969. godine. Kako je najavljeno, postojat će iznimke za fizički teže poslove koji će i dalje moći u mirovinu sa 62 godine.

Protukandidati su žestoko kritizirali Macronove najave o podizanju dobne granice za umirovljenje, a kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon želi ju spustiti na 60 godina. I glavna Macronova protukandidatkinja, Marine Le Pen, smatra kako se dob za umirovljenje treba spustiti, ali samo za one radnike koji su rano ušli u svijet rada. Doduše, ima i onih koji Macrona kritizraju jer dobnu granicu nije povećao u prvom mandatu.

Macron: Ne želim dizati poreze, što znači da moramo povećati dob za odlazak u mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap