Luksuzni dom za starije u Labinu počeo s radom: ‘Osjećam se kao u hotelu s pet zvjezdica’

Jasmina Grgurić Zanze
1. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Dom za starije Labin napokon je i službeno otvoren. Cijene smještaja su paprene, kreću se od 1.300 pa sve do 3.000 eura za apartman. Ipak, sva su mjesta popunjena, a formirana je i lista čekanja. Korisnici koji si to mogu priuštiti, više su nego zadovoljni. Grad Labin sufinancira do 55 posto iznosa svojim stanovnicima, dok ostali moraju platiti puni iznos. Prilikom naše ranije posjete ovom luksuznom gradskom domu, gradonačelnik nam je otkrio što stoji iza visokih cijena.

Prostor u Domu za starije Labin

Dom za starije Labin | Foto: Mirovina.hr

Dom za starije Labin, velika investicija grada i Istarske županije, napokon je počeo s radom nakon što su već nekoliko puta prolongirani rokovi, jer nisu mogli pronaći radnike. Cijene smještaja u ovom gradskom domu su paprene i kreću se od 1.300 eura u dvokrevetnoj sobi pa do 3.000 eura u apartmanu. Ipak, sva mjesta su popunjena. Da već postoji i lista čekanja, otkrila nam je prilikom naše posjete domu ravnateljica Đeni Zuliani Blašković, o čemu više možete pročitati ovdje.

U apartman smjestili dvoje korisnika bez subvencije

– Došla sam tu prvog dana i ja se osjećam tu kao u hotelu s pet zvjezdica. Jako je lijepo uređeno, sve imamo pripremljeno, imamo divan personal koji vodi računa o nama. Imamo divnu kuharicu koju moram pohvaliti, za HRT.hr ispričala je ovih dana prilikom svečanog otvorenja korisnica Lucija Živolić.

Dom za starije Labin i u kutu ravnateljica Doma i gradonačelnik Labina
Bili smo u novom Domu za starije Labin: Izgradio ga je Grad, a već postoje liste čekanja za određene korisnike

Umirovljenica Emilija Cimel zadovoljna je, premda za sobu mora izdvojiti više od 1.700 eura mjesečno. Ovisno o visini mirovine, grad Labin subvencionira građanima dio cijene do 55 posto, a njezin s 30 posto. Mjesta više nema ni u skupim apartmanima.

– Apartman smo popunili s korisnicima koji bi inače plaćali punu cijenu, tako da onda razlika između apartmana i ostalog smještaja, kada se cijena apartmana podijeli na dvoje nije toliko velika, a potreba je bila, tako da su zapravo objeručke prihvatili tu mogućnost. Znači cijena apartmana za dvije osobe je tri tisuće eura, rekla je Đeni Zuliani Blašković, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Labin.

‘Dom je skuplji, jer država ne želi dati ni centa’

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić istaknuo je prilikom otvorenja ove šest milijuna eura vrijedne investicije da način sufinanciranja od strane države treba biti jedinstven. Nije u redu, smatra, da su decentralizirani domovi u vlasništvu županija sufinancirani, dok oni gradski nisu. Rješenje vidi u fondu za financiranje gradskih domova za starije.

– Zašto je ovaj dom skuplji od ostalih? Ne zato što je predivan, ne zato što je najugodniji za život, nego zato što država, ni županija ne žele dati ni centa za smještaj korisnika. Domovi koji su izgrađeni uz subvenciju Istarske županije ili države su onda zato i jeftiniji. Javnost mora znati da je grad Labin izgubio dom za starije u Raši i onda smo krenuli sami rješavati ovo pitanje, kao što su ga riješili Umag, Buzet, Poreč i sada grad Pazin. Sve ono što država ne radi, moramo mi. Moramo biti svjesni da je kultura života ovdje znatno drugačija i da je standard života drugi. Mi smo žrtve toga svakodnevno. Naši djelatnici imaju iste plaće, a cijene su zbog turizma puno veće, objasnio nam je gradonačelnik ranije prilikom naše posjete Doma za starije Labin.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap