Lovac (76) u Istri zabunom pogodio ženu (65) koja je šetala šumom

Josip Mihaljević
31. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Istarska policija provela je kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjim lovcem te su utvrdili sumnju daj e počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Lovac je, naime, umjesto u divljač, pucao u 65-godišnju ženu koja je šetala šumom.

lovac

Foto: Unsplash

Bujska policija provela je kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjim hrvatskim državljanom koji je u lovu u Istri umjesto u divljači, pucao u 65-godišnju ženu koja je šetala šumom. Dogodilo se to jučer oko podneva, nedaleko od mjesta Baredine na području Buja. Stariji lovac sudjelovao je u skupnom lovu na krupnu divljač te je, bez da je prethodno provjerio u što puca, ispalio hitac iz puške i pogodio 65-godišnju ženu koja se kretala kroz nisko raslinje prema njemu.

Ona je odmah prevezena u pulsku bolnicu gdje je zadržana zbog teških ozljeda. Protiv lovca se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Kako bi se izbjegle ovakve nesreće, PU istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja. Podsjećaju da je Zakonom o lovstvu, između ostalog, propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

Policija objavila savjete

Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.

Zakonom  o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

  • Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno
  • Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači
  • Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno
  • Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično)
  • Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno
  • Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru
  • Prst se ne smije držati na otponcu
  • Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće, odnosno jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Također se upozoravaju građani koji beru gljive, planinare, voze bicikle ili šetaju na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.

Lovac (76) u Istri zabunom pogodio ženu (65) koja je šetala šumom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap