Ljuština, od danas službeno bivši ravnatelj Kerempuha: “Prvi dan u mirovini provodim fantastično!”

Jelena Ratko
1. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Na pitanje je li ga uzdrmao odlazak u mirovinu u svjetlu činjenice da je to završetak jednog važnog perioda života, odgovara kako je „teško uzdrmljiv čovjek“ te dodaje da je „podigao klin u pravom trenutku – u punoj snazi“.

Foto: Facebook | Kazalište Kerempuh

– Dobar dan, kazalište Kerempuh, izvolite – ljubazno govori ženska osoba s druge strane telefonske linije.

– Dobar dan, htjela bih razgovarati s ravnateljem Ljuštinom ako je moguće.

– Nažalost, to nije moguće. Gospodin je danas otišao u mirovinu – odgovara nasmijanoga glasa.

Nešto kasnije, razgovaramo s Duškom Ljuštinom koji je kazalištem Kerempuh upravljao punih 35 godina:

– Prvi dan u mirovini provodim fantastično! Mirovina još nije sjela, a ja radim cijeli dan! – govori smijući se iz srca.

– Sve je točno kako treba biti – dodaje.

Duško Ljuština u mirovini, kaže, planira sve – samo ne mirovati. Osim što će na neki način ostati vezan za Kerempuh, u nadolazećim godinama bavit će se kazalištem Ulysses, gdje već dugi niz godina djeluje kao menadžer i suorganizator.

Vjeruje u nasljednika

Od današnjeg dana, Ljuština službeno više nije ravnatelj najpoznatijeg zagrebačkog satiričkog kazališta. „Danas je izvršena primopredaja u prijateljstvu i razumijevanju, s jasnim stavom obje strane da Kerempuh mora u budućnosti biti još bolji i kvalitetniji“, govori najdugovječniji hrvatski kazališni ravnatelj koji predviđa dugu karijeru i za svoga nasljednika.

„Novi kapetan duge plovidbe“, kako ga naziva sam Ljuština, je Roman Šušković Stipanović, inače dugogodišnji ravnatelj Kazališta Trešnja, producent u nezavisnoj kazališnoj produkciji, umjetnički voditelj Kazališne organizacije Teatroman te uspješan dramski pedagog i producent. „Kažem da je kapetan jer vjerujem da će on, kao i ja, biti dugovječni ravnatelj koji će kazalište voditi dugi niz godina“, objašnjava Ljuština.

Glumci i suradnici oprostili se u velikom stilu

„Glumci su mi priredili happening kakav se nigdje ne viđa – niti u jednoj tvrtci, niti u velikim korporacijama, kao niti u drugim kulturnim institucijama“, kaže nam Ljuština, sudeći po tonu glasa – ozarenog lica. „Napravili su program koji bi, uz sitne korekcije, mogao biti predstavljan svaki dan na daskama Kerempuha i siguran sam kako bi kazalište uvijek bilo puno“, objašnjava.

Radi se o glazbeno-scenskom programu Kerempuhovanje, koje se tradicionalno održava svake četiri godine u čast djelatnicima ovoga kazališta. Ove godine, oproštajni program je bio posvećen Ljuštini, koji je vidno oduševljen organizacijom i izvedbom ovogodišnjeg Kerempuhovanja, održanog 26. veljače.

Kakav odnos glumci i kolege imaju prema njemu možda najbolje pokazuje peticija kojom se tražilo da Ljuština ostane kad je po zakonu trebao ići u mirovinu, a koju su potpisali svi iz ansambla kazališta.

Ljuština je u značajnoj mjeri bio prisutan i na glazbenoj sceni, te je na raznim pozicijama djelovao u teatru i u nakladništvu. Svoju prvu predstavu odigrao je u Hollywoodu, a posljednju na Broadwayju.

Knjiga i film o dugogodišnjoj karijeri

Uoči odlaska u mirovinu, Ljuština je objavio autobiografsku knjigu “Rasprodano: Od Glibodola do Hollywooda” u kojoj piše o svom profesionalnom životu i svim izazovima s kojima se suočio u gotovo 50 godina karijere. O njemu je snimljen i kratki dokumentarni film čiju režiju potpisuje Željko Senečić.

“Napisao sam tu knjigu i zato da pokušam još jednom nekom objasniti da čovječanstvo iz srednjeg vijeka do danas nije dovela parna lokomotiva nego obrazovanje i kultura. Između ostaloga, napisao sam je i da pokušam objasniti da oni ljudi koji žele biti ravnatelji kazališta moraju imati podršku svog ansambla i kolektiva, i da moraju znati dobro hodati po tom rubu odnosa samog kolektiva i vlasti”, poručio je Ljuština na promociji svoje knjige, kako prenosi Kazalište Kerempuh na svojoj Facebook stranici.

„Uživajte u zasluženoj mirovini, gospodine Ljuština!“

„A vi uplaćujte za mirovine!“, dodaje uz smijeh i nastavlja provoditi svoj prvi umirovljenički dan – radeći.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap