Ljeto je prošlo, a javno mnijenje je ostalo isto: Donosimo što građani misle o političkim strankama, pa i HSU-u

Milan Dalmacija
22. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Prvo jesensko istraživanje HRejting nije pokazalo značajniji pomak u popularnosti stranaka, unatoč tomu što su neke od njih već ušle u predizbornu kampanju. Ista je stvar i s HSU-om, koji se i dalje vrzma na nešto manje od jedan posto potpore birača.

HSU je na 0,9 posto potpore birača u rujnu. | Foto: HRT

Sabornici su se nakon ljetne stanke od dva mjeseca vratili u klupe na Markovu trgu. Idealna je to prilika provesti istraživanja javnog mnijenja, pogotovo zbog toga jer nas u sljedećoj godini čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori.

Ulazak u kampanju

Kad će biti održani ovi prvi, još uvijek nije poznato. No, bitno je osluškivati bilo populacije. To je učinio HRT sa svojim istraživanjem HRejting, koje je ovog puta provedeno na 1.100 ispitanika između 14. i 18. rujna. Najveća moguća statistička pogreška je +/- 3,54 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

– Iako službeni datum raspuštanja Sabora, a time i parlamentarnih izbora još nitko, osim možda HDZ-a ne zna, u neslužbenoj su kampanji – svi. Više ili manje uspješno. Ako se kao mjerilo uzme naša anketa, više je uspješno samo pet stranaka, a manje ili neuspješno njih čak 14, rekla je novinarka HRT-a Tatjana Munižaba predstavljajući rezultate istraživanja.

Vodeće stranke prema HRejtingu u rujnu 2023. | Foto: HRT

A rezultati kazuju kako HDZ ima potporu 25,6 posto ispitanika. Neodlučni su druga politička opcija u Hrvatskoj jer čine 16,5 posto. SDP je na 15,6, Možemo na 11,2, Most na 8,3, a Domovinski pokret na 7,4 posto podrške birača. To su ujedno i stranke koje prelaze izborni prag.

Debelo ispod praga

Debelo ispod praga su Centar (1,8 posto), HSS (1,4 posto), Fokus (1,3 posto), HNS (1,2 posto), Radnička fronta i Ključ Hrvatske (1,1 posto), IDS i Odlučnost i pravednost (jedan posto), Hrvatski suverenisti i HSU (0,9 posto), Akcija za promjene (0,8 posto), Socijaldemokrati (0,6 posto), HSLS (0,5 posto) i HDS (0,3 posto).

Stranke s više od jedan posto potpore prema HRejtingu u rujnu 2023. | Foto: HRT

– Analiziramo li popularnost samo relevantnih stranaka, odnosno onih pet za koje je svaki naš HRejting pokazao da prelaze izborni prag, većina ih je punih 12 mjeseci u hibernaciji. Samo se kod dviju u odnosu na rujan prošle godine primjećuje malo veći, ali s obzirom na statističku pogrešku ankete, zanemariv pomak. To su SDP i DP. S tim što je kod SDP-a pomak od 1,1 posto u minus, a kod Domovinskog pokreta 1,6 posto u plus, objasnila je Munižaba.

Ostatak stranaka s potporom od oko jedan posto prema HRejtingu u rujnu 2023. | Foto: HRT

Unatoč aktivnostima koje su poduzeli u posljednje vrijeme kako bi pojačali svoju vidljivost, HSU je, u odnosu na ranija istraživanja HRejting, uglavnom na istoj razini; malo ispod jedan posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap