Ljetno štivo: 10 najčitanijih knjiga iz zagrebačkih knjižnica u zadnjih mjesec dana

Jasmina Grgurić
13. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Doba godine kada pojačano čitamo svakako je ljeto. Dani traju duže pa oči ne moramo naprezati pod umjetnim svjetlom. Više vremena provodimo odmarajući od vrućina. Bilo da smo na kauču, u vrtu, na plaži uz rijeku ili more, valja uz sebe imati dobru knjigu. Zagrebačke knjižnice otkrivaju deset najčitanijih ljetnih naslova među knjigoljupcima.

Foto: Pixabay

Popis deset najposuđivanijih djela u posljednjih 30 dana u Knjižnicama grada Zagreba poprilično je ‘šarolik’. Našli su se na njemu naslovi za odrasle, ima tu ponešto i za tinejdžere, ali i one još mlađeg uzrasta kao i ljubitelje stripova, piše Srednja.hr.

Na samom vrhu popisa najposuđivanijih djela nalazi se Moja borba Karla Ovea Knausgårda. Prva je to knjiga iz heksaloga suvremenog norveškog autora kojeg mnogi nazivaju i Proustom 21. stoljeća.

Što čitaju naši stari: Matanović, Tribuson i Gavran na vrhu domaće liste

“Suvremeni norveški autor u ispovjednoj maniri kroz svojevrsnu obiteljsku kroniku ispisuje vlastitu životnu priču, počevši od djetinjstva pa do smrti oca. Pritom je on kao glavni junak ove autobiografske proze svojevrsni anti-junak, razapet između gomile svakodnevnog ‘svačega i ničega’, koji se odvijaju na potezu kućanski poslovi – roditelj, te egzistencijalne potrebe da bude sam. Podastirući svoju osobnost uronjenu u kaotičnu svakodnevicu, on sebe izlaže bez imalo uljepšavanja, dapače, nesuzdržano otkrivajući svoje licemjerje u socijalnim kontaktima, koje mu s jedne strane ipak priskrbljuje ugodu ‘nepodnošljive lakoće postojanja’, a s druge ga poprilično frustrira do sklonosti alkoholu i suzama” – stoji u sažetku kataloga Knjižnica grada Zagreba.

Po broju posudbi slijedi roman Divljakuša autorice Marine Šur-Puhovski, inače proglašen romanom 2018. od strane VBZ-a.

Popis deset najposuđivanijih naslova zagrebačkih Knjižnica u posljednih mjesec dana:

  1. Karl Ove Knausgård – Moja borba
  2.  Marina Šur-Puhlovski – Divljakuša
  3. Ivica Bednjanec – Durica: male ljubavi (knjiga u stripu)
  4. Virginie Despentes – Vernon Suboteks
  5. Sanja Polak: Drugi dnevnik Pauline P.
  6. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica
  7. J.K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca 
  8. Franquin, Jidéhem: Gaston
  9. David Walliams: Najgora djeca na svijetu
  10. J. D. Salinger: Lovac u žitu

 

Ljetno štivo: 10 najčitanijih knjiga iz zagrebačkih knjižnica u zadnjih mjesec dana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap