Liz Truss je bila premijerka samo šest tjedana, a sada će svake godine do kraja života primati 115.000 funti

Ana Kanazir
21. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što je britanska premijerka Liz Truss dala ostavku nakon samo šest tjedana na vlasti, pojavila se još jedna iznenađujuća informacija. Naime, ova će 47-godišnjakinja do kraja života primati 115.000 funti godišnje kao naknadu za troškove javne dužnosti.

Liz Truss

Liz Truss | foto: Youtube Screenshot

U britanskoj politici ovo je rekord po pitanju trajanja mandata, a nakon što je podnijela ostavku na mjestu čelnice stranke, Truss će na mjestu premijerke ostati dok stranka ne odabere njezinog nasljednika. Kako bi dobivala navedeni iznos novaca, potrebno je bilo ispuniti samo jedan uvjet, a to je služiti kao britanski premijer. Na sreću bivše premijerke nigdje se ne govori o tome koliko dugo je trebala obnašati ovu funkciju.

Tečaj €/kn: 7,53450
plenkovic
Građani ocijenili mandat Vlade, jedan bivši premijer im je bolji od Plenkovića

Svi bivši premijeri dobivaju isti iznos

U službenom pravilniku britanske vlade piše kako je novac koji bivši premijeri dobivaju na godišnjoj razini zapravo naknada za troškove javne dužnosti za vrijeme mandata, koje Liz Truss baš nije stigla ni napraviti. Odluku o tome da će, bez obzira na kratko vrijeme vladanja, i ona dobiti svoj dio kolača su napali mnogi. Kako navodi New York Times, smatraju kako nije zaslužila to pravo i kako bi joj se trebala uskratiti ova potpora ili kako bi je se sama trebala dobrovoljno odreći.

Inače, naknada za troškove javne dužnosti postoji od 1990. godine kada je donesena nakon ostavke Margaret Thatcher. Svrha joj je pomoći bivšim premijerima koji su i dalje aktivni u javnom životu u financiranju troškova tajnica i uredskih troškova. U Hrvatskoj postoji zakonska odredba koja bivšim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima omogućuje novčanu naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti, a radi se o modelu 6 plus 6, odnosno šest mjeseci se isplaćuje puna plaća, a šest mjeseci pola plaće, naknada koju mogu i ne moraju koristiti. Da ne govorimo o saborskim mirovinama, koje su, na sreću, ukinute za zastupnike u ovom sazivu Sabora.

Liz Truss je bila premijerka samo šest tjedana, a sada će svake godine do kraja života primati 115.000 funti
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap