Lijesovi od kartona: Jeftinije rješenje u pandemiji koje čuva okoliš

Jasmina Grgurić
28. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Troškovi sahrane, među kojima lijes nije nimalo jeftina stavka, mogu doseći vrtoglave cifre od nekoliko tisuća eura. Sve veći broj umrlih u pandemiji naveo je neke siromašnije krajeve da razmisle o alternativnim rješenjima pa su sanduke za pokojnike počeli izrađivati od kartona. Mnogi ovu ideju pozdravljaju ne samo zbog cijene, nego i zaštite okoliša.

Ilustracija: Pixabay

Na ideju izrade kartonskih lijesova zbog velikog broja umrlih od zaraze koronavirusom došla je Šri Lanka. Njihova je izrada već počela u tvornici u gradu Dehiwala-Mount Lavinia, gdje ih radnici sastavljaju pomoću ljepila i spajalica, donosi Dnevnik.hr.

Koliko god zvučalo morbidno, takva je opcija puno jeftinija, ali i ekološki prihvatljivija.

“Lijes je izrađen od recikliranog papira i košta šestinu najjeftinijeg drvenog kovčega” –  kaže Priyantha Sahabandu, dužnosnica lokalne uprave koja je prva došla na tu ideju.

[VIDEO] Ovo bi moglo biti revolucionarno: Umjesto groblja, jedna tvrtka od naših preminulih želi napraviti šumu!

Pojašnjava kako je za 400 lijesova potrebno posjeći oko 250 do 300 stabala pa je njezin prijedlog proizišao upravo iz namjere da se spriječi uništavanje okoliša. Zanemariva nije ni razlika u cijeni. Svaki lijes košta oko 4500 rupija, što je 22,56 dolara, odnosno 140 kuna. Najjeftiniji drveni lijes košta pak više od 600 kuna.

Kartonski lijesovi u početku su se uglavnom koristili za žrtve koronavirusa, ali su postali sve popularniji među onima koji brinu o okolišu. Isporučeno ih je oko 350, a tvornica radi na još 150 naručenih.

Nakon kremiranja svojih najmilijih, mnogi se stoga odlučuju upravo na kartonske lijesove. Naime, ta zemlja dnevno bilježi oko 400 smrti od Covida-19.

Lijesovi od kartona: Jeftinije rješenje u pandemiji koje čuva okoliš
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap