Lijepa suradnja: Umirovljenici iz tri zemlje prenose znanje vrtićkoj djeci kroz igru

Milan Dalmacija
9. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Od rujna se djeca u Dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici druže s umirovljenicima, a usput kroz igru saznaju mnogo toga o posebnostima Slovenije, Cipra i Estonije. Upravo to je cilj projekta Erasmus + KA2, kroz koji starije osobe prenose znanje na djecu, čime se omogućuje aktivni društveni angažman i druženja na međunarodnoj razini.

Foto: Unsplash

U koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica još se od rujna provodi projekt Erasmus + KA2 – Most prema multikulturalnom učenju i stvaranju. Cilj projekta je pojačati kvalitetu i međugeneracijsku suradnju osoba treće životne dobi i predškolske djece tako da umirovljenici prenose znanje na djecu te da im se omogući aktivno uključivanje u društvo i transnacionalna druženja.

Upoznavanje drugih kultura i generacija

Klub umirovljenika Volonter penzioner
Projekt Volonter penzioner: 'Nastojimo povećati kvalitetu života umirovljenika, a njima je drago što mogu biti korisni u zajednici kroz volontiranje'

Na projektu sudjeluju otvorena učilišta za odrasle, dječji vrtići te partneri iz Slovenije, Cipra i Estonije. U projekt je donedavno bilo uključeno 12 osoba treće životne dobi te je u planu uključiti još četiri na međugeneracijskom programu kojeg u Dječjem vrtiću Tratinčica pripremaju.

– Do sada smo kreirali tri multigeneracijska programa, koja su provedena u pet odgojnih skupina. Kroz pripremljene programe svaka zemlja partner upoznaje ostale sa svojom tradicijom, kulturnom baštinom. Tako smo kroz prvi program upoznali partnere sa Ivanom Brlić Mažuranić i njenom pričom Regoč i Kosjenka. Kroz drugi program upoznali smo ih s rijekom Dravom i važnošću ptica i solitarnih pčela kroz izradu kućica i hranilica za ptice te hotela za solitarne pčele od otpadnih materijala. Treći program, Mala održiva farma, omogućila nam je da partnere upoznamo sa svima dobro znanim izumiteljem koji se rodio na području Hrvatske, Nikolom Teslom, pojasnila je za ePodravinu ravnateljica Sandra Oreški.

Učenje kroz igru

Dvije vrtićke skupine radile su na multigeneracijskom programu Cipra u kojemu je zadatak bio izraditi šareni vulkan. Od sredine studenog, djeca su u pet susreta po dva sata na razne načine saznali da je Cipar nastao erupcijom vulkana, a naučeno su primijenili pri izradi vulkana.

– Na ovom zornom primjeru objasnili smo djeci kako je nastalo kopno na Zemlji jednom davno, davno, davno. Tijekom radionica djeca su saznala kako nastaju slojevi zemlje te su izradili slojeve zemlje nakon prikupljanja materijala u prirodi, objasnila je Oreški te dodala kako je u planu izrada novog multigeneracijskog programa koji će djecu upoznati sa znanjima i vještinama iz područja ručnog rada povezanog s kukičanjem, pletenjem, šivanjem ili modeliranjem glinom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap