Liječnici iz mirovine se vraćaju u ordinacije jer pacijente nema tko liječiti, evo što kažu

Ana Kanazir
16. travnja 2024.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj radi ukupno 639 umirovljenih liječnika na četiri sata dnevno, dok je čak 2.614 liječnika starijih od 60 godina. Ovome je tako jer liječnika nedostaje u gradovima, ali i u manjim mjestima. Nema tko liječiti ljude pa se na posao vraćaju i oni koji su otišli u zasluženu mirovinu. Svoje je iskustvo podijelila Mirica koja se vratila da pomogne svojim pacijentima koji su joj ujedno i susjedi, dok se oftalmolog Vlado vratio raditi, ali se bavi drugačijim poslom nego prije.

Umirovljenica na pregledu kod liječnika

Pregled kod liječnika | Foto: Unsplash

Neki u mirovini rade jer moraju zbog financija, drugi jer žele, a treći kao da nemaju drugog izbora jer bez njih ne bi sve funkcioniralo kako treba. Upravo su potonji liječnici u mirovini koji se nerijetko vraćaju na svoje radno mjesto.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

Liječnici nerijetko rade i više nego što bi trebali, dok se njihov radni vijek često nastavlja i u mirovini. Mirica Rapić je u mirovinu otišla sa 70 godina, ali se vratila jer nitko nije imao liječiti pacijente, njezine susjede.

– Već 2-3 godine prije toga se pokazao deficit naše struke. Velika fluktuacija liječnika. Međutim posrećilo se, jedna kolegica je došla i sreća je trajala nekih 7-8 mjeseci, ona je dobila specijalizaciju u drugom mjestu i otišla. I opet, nema doktora. U mojoj ambulanti to su pacijenti osjetili. Mijenjaju ih kolege iz suprotne smjene na drugom kraju grada. Vlada jedno nezadovoljstvo, a ja živim blizu ove ordinacije i dobrim dijelom moji susjedi su moji bivši pacijenti, rekla je Mirica za vijesti.hrt.hr.

Dodala je i kako za ovaj posao treba imati puno znanja i ljubavi, a ona je, kako kaže, ostala raditi jer voli svoj posao, ali i jer želi pomoći ljudima. Osim Mirice, sličnu priču ima i specijalist oftalmologije, Vlado Novaković. On je medicinu završio 1965. godine, a u svojoj karijeri je ukupno imao možda tjedan dana bolovanja. Sada radi opću oftalmologiju, ali kako kaže, ne operira više puno.

– Kad sam počela raditi s doktorom i kad smo prešli u Dom zdravlja, samo sam se brinula kad on ode u mirovinu, s kim ću ja raditi. Neću ja raditi uopće. Hoće li biti za mene posla? Međutim, sad je došlo vrijeme da sam ja već pomalo uhvatila i prve uvjete za mirovinu, pa se sve pitam hoću li ja otići prije doktora, rekla je medicinska sestra Zdenka Šargač za vijesti.hrt.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap