Legendarni putopisac ne prestaje raditi ni sa 73, stiže nam njegov novi dokumentarac

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Iako ima već 73 godine, naš legendarni hrvatski televizijski putopisac na pravu mirovinu ni ne pomišlja. Riječ je, naravno, o Goranu Miliću koji se na jesen vraća na male ekrane s novim dokumentarnim serijalom. Ove godine otputovao je na Kubu gdje je 20 dana snimao dokumentarno-putopisni serijal za HRT “Cuba si, Cuba no”.

Goran Milić (Snimak zaslona/Youtube)

Goran Milić na HRT-u se umirovio prije osam godina, kada je napunio 40 godina staža i 65 godina starosti. Međutim, raditi nije prestao, a stati ne misli ni dalje iako su mu 73 godine. Požalio, kaže, nije nikada.

Prije 40 godina ujedno je zabilježio i svoj prvi posjet Kubi, kojoj se sada iznova vratio kako bi snimio novi serijal za HRT, “Cuba si, Cuba no“. No, onda je izvještavao sa samita nesvrstanih zemalja, dok  se sada orijentirao na svakodnevnicu ove egzotične zemlje.

Što je sve zabilježio gledatelji će imati prilike doznati na jesen kroz četiri uzbudljive epizode ove nove dokumentarno-putopisne serije.

“Za razliku od Kube moje mladosti, sada se sve mjeri i cijeni kroz materijalno. Tako nekad nije bilo, jer tada niti sam ja imao novca, niti se nekada moglo nešto kupiti. Današnja Kuba podsjeća me na Jugoslaviju 1966. godine. Otvorile su se granice za strane turiste, a dolazi ih pet milijuna na godinu. Kubanci ih prije svega doživljavaju kao izvor vrlo potrebnih deviza, a tek onda kao potencijalne špijune, kao što je bilo prije, kada su svi stranci bili sumnjivi ” – rekao je Milić za Jutarnji list.

Kubu doživljava kao živopisnu karipsku zemlju, s veselim i rasplesanim narodom koji zna uživati u glazbi, hrani, na plažama. Ipak, 60 godina revolucije nije joj donijelo previše napretka. Legendarni putopisac otkriva da je prosječna mjesečna plaća nastavnika 30 eura, dok je četveročlanoj obitelji potrebno oko 600 eura mjesečno da bi živjela standardom niže hrvatske srednje klase. Trebalo bi, dakle, zaraditi 19 plaća. Cijene su pak kao u Hrvatskoj, samo su njihove plaće 30 puta niže.

Milić je imao prilike na Kubi razgovarati i s hrvatskim turistima, a ono što svakako fascinira jest i tamošnja popularnost naših nogometaša, Rakitića i Modrića zbog masovnog praćenja španjolske lige.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap