Lažne mirovine: Zavod za mirovinsko kupuje softver za lov na prijevare!

Jasmina Grgurić Zanze
16. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nabavlja sustav za detekciju prevara vrijedan više od 3,5 milijuna kuna. Cilj je spriječiti financijsku dobit ili gubitak pri izračunu mirovine. No, nije jasno jesu li za takve greške krivi službenici, postojeći skupocjeni softver za izračun mirovina ili oboje, odnosno koliko je bilo dosad takvih slučajeva, što iz HZMO-a ipak ne otkrivaju.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Sustav za detekciju prevara vrijedan više od 3,5 milijuna kuna, koliko iznosi procijenjena vrijednost te nabave s PDV-om, kupuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, piše danas Večernji list.

Sustav koji će odabrani ponuditelj trebati i implementirati morao bi omogućiti sveobuhvatnu zaštitu od prijevara tijekom procesa kojima upravlja HZMO, navode u natječajnoj dokumentaciji.

Sadašnji sustav ne prepoznaje greške automatski

Pritom je prijevara definirana kao namjerna obmana koja ima za cilj utjecati na proces kako bi se ostvarila financijska dobit ili nanio gubitak. To se može dogoditi, navodi se, u bilo kojem koraku procesa, a sustav bi to trebao otkriti i upozoriti službenike.

“Trenutačni informacijski sustav HZMO-a nema automatsku mogućnost prepoznavanja namjernih ili nenamjernih grešaka. HZMO godišnje obrađuje podatke približno tri milijuna korisnika te zaprima približno 50 tisuća novih zahtjeva za ostvarenje prava na mirovinu” – rekli su iz HZMO-a za Večernji.

Šefica u HZMO priznala krivnju na sudu: Godinama je sređivala lažne mirovine

Navode i da obzirom na to da je natječaj još uvijek u tijeku, nisu u mogućnosti otkrivati detalje o dosadašnjem iskustvu zbog benefita koje očekuju od automatiziranog rješenja.

A je li riječ o doista potrebnoj investiciji? Iz Mirovinskog ističu kako su automatizirana softverska rješenja za otkrivanje prijevara postala nezaobilazna u velikim sustavima. Istraživanja pokazuju da se u prijevarama gubi 3 do 5 posto svjetskog BDP-a, a na jugoistoku Europe i više.

Nisu rekli koliko prijevara otkriju i kolike su vrijednosti

Iz objavljenog natječaja vidljivo je da će sustavom za sprečavanje prijevara biti obuhvaćeni procesi u vezi s ostvarivanjem prava na mirovinsko osiguranje; starosnu mirovinu, obiteljsku

Softver vrijedan 8,2 milijuna kuna godišnje 'Mirovinsko' koristi već 40 godina

mirovinu i invalidsku mirovinu. Uz sustav automatske kontrole i automatskog otkrivanja sumnjivih slučajeva i anomalija, HZMO treba i alate koji će pomoći u trijaži kako bi se olakšalo donošenje odluka o izboru slučajeva koji će se uzeti u istragu, a kroz sustav mora biti moguće voditi i istragu.

Kako skupocjeni HZMO-ovo softver za izračun mirovina radi prema zadanim parametrima koji proizlaze iz zakona, nije ga baš lako prevariti, osim ako se ne radi o odlukama nekoga iz službe. Primjer toga je invalidska mirovina dana na temelju lažne medicinske dokumentacije ili braniteljski statusi na temelju kojih se odobravaju mirovine po posebnim propisima. A javnost pamti nekoliko slučajeva sređivanja mirovina od strane HZMO-ovih službenika u zamjenu za mito.

Koliko se u HZMO-u otkrije prijevara i koja im je financijska vrijednost nisu odgovorili.

Copy link
Powered by Social Snap