Kupovne pince prepune su aditiva, ali zato mi imamo recept za domaću!

Jasmina Grgurić Zanze
8. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Da kupovne pince sadrže čak i do 20 aditiva, od kojih su mnogi štetni za zdravlje te se ne žute od jaja, već bojila, upozorili su ovih dana stručnjaci. Nažalost, pince, koje mahom jedemo samo za Uskrs, dijele sudbinu kruhova i raznih peciva s kojima je situacija ista, ali još i gora jer ih zajedno s aditivima svakodnevno unosimo u organizam.

Pinca Foto: Pixabay

Općenito, sva tijesta produljene svježine, kao i tvornički biskviti, sadrže čitav niz štetnih dodataka, jer u suprotnom ne bi bili tako “ukusni”. No, vratimo se na pincu, omiljenu uskršnju poslasticu u kojoj će za nešto malo više od mjesec dana uživati gotovo svaka hrvatska obitelj. Nekad po domaći spravljene “sirnice”, danas na tržištu iz uvoza ili hrvatske proizvodnje sadrže pregršt aditiva, razne arome, bojila, konzervanse, regulatore kiselosti, emulgatore, tvari za sprječavanje zgrušavanja, stabilizatore… Broj aditiva u sirnici tako se penje i do 20, što je u svakom slučaju previše, premda nisu svi pojačivači okusa štetni za zdravlje.

Uzrokuju alergije, smetnje vida, kolesterol…

Proizvod za koji valja izdvojiti od 10 do 15 kuna, deklarira se kao “kruh s jajima produljene svježine”. Upravo caka leži u ovom potonjem, zbog čega sadrže tolike aditive. Među njima je recimo štetni E102 Tartrazin, sintetsko žuto bojilo koje kod asmatičara može uzrokovati alergiju, a kod ostalih osip na koži te smetnje disanja i vida. Također, u kombinaciji s nekim drugim štetnim spojevima može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece. Tu je i E320 Butil-hidroksianisol (BHA) koji izaziva moguće alergijske reakcije, potencijalno je kancerogen, utječe na razinu kolesterola u krvi te je zabranjen u dječjoj hrani…

Pinca: Uskrsna slastica koja nas mirisom vraća u bakinu kuhinju

Nutricionistica Dragana Olujić za Slobodnu Dalmaciju rekla je da nisu svi aditivi loši te nije dokazano da su sami po sebi štetni pa su dopušteni u hrani, no ne zna se kako mnogi od njih djeluju u kombinaciji s nekim drugima. U pojedinim istraživanjima na životinjama znanstvenici došli do saznanja da bi neki aditivi mogli jako loše utjecati na zdravlje. Savjetuje da se kupovne sirnice izbjegavaju i ne daju djeci te upozorava da je problem u čitavoj pekarskoj industriji.

Uvozimo smrznuta tijesta koja samo zgotovimo

“Problem nisu samo sirnice koje sadrže aditive, nego cijela pekarska industrija koja uvozi smrznuta tijesta iz inozemstva i onda ih se samo zgotovi u Hrvatskoj. A taj kruh i peciva su puno opasniji od samih sirnica koje se jedu u prigodi, dakle za Uskrs, a kruh i peciva se jedu svakodnevno, pa se tako unesu i aditivi koji tko zna kako djeluju – zaključila je Dragana Olujić za Slobodnu. 

Sasvim je jasno, kupovne sirnice nisu najsretnije rješenje, no bez brige, mi imamo jedan od bezbrojnih recepata za domaću, a koji možete pronaći ovdje. Starije generacije još se uvijek dobro sjećaju kako takvih poslastica nije ni bilo za kupiti te su se uvijek pravile kod kuće, baš kao i kruh, tjestenina… Mnogi od njih to čine i danas.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap