Kumice ustale protiv Vlade: Kažnjava ih se zbog prodaje visibaba te ostalog cvijeća i bilja

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

“Ne daj bože da nam inspektor na tržnici vidi svežanj medvjeđeg luka za pola eura ili kiticu visibaba. Oduzeli su nam pravo da sakupljamo ono što je u prirodi i što nam nudi sam Bog.”

Zbog kitice visibaba za pola eura kazne i do 7.000 eura Foto: Pixabay

Slovenske kumice ustale su protiv Vlade zbog rigoroznih kazni kojima se sankcioniraju prodavačice na tržnici koje svojim kupcima po simboličnim cijenama od svega pola eura prodaju kiticu visibaba, svježeg medvjeđeg luka, mladi maslačak, cica-mace, ljubičice i ostale darove proljeća.

Prodajom plodova prirode krpaju svoje skromne mirovine pa od Vlade traže da ih se oslobodi birokratskih propisa i prestane tretirati kao “kulake”. Naime, prema tamošnjem zakonu, ukoliko žele prodavati proljetne biljke i cvijeće moraju imati registriranu tvrtku ili prijaviti dopunsku djelatnost te se uz deset eura poreza prijavljivati svakoga mjeseca poreznom uredu. U suprotnom, prijete im kazne i do 7.000 eura.

“Ne daj bože da nam inspektor na tržnici vidi svežanj medvjeđeg luka za pola eura ili kiticu visibaba. Oduzeli su nam pravo da sakupljamo ono što je u prirodi i što nam nudi sam Bog” – napisale su u pismu koje su uputile javnosti, ali i slovenskoj Vladi, piše mariborski portal Večer.

Marija Kos iz sela Ruperč mladi maslačak za salatu bere na vlastitoj zemlji i prodaje kako bi si popunila kućni budžet te je potpisnica pisma upućenog Vladi.

“Molim birokrate da budu razumni. Sakupljači darova prirode nisu kulaci niti oni koji dobivaju subvencije za desetke hektara zemlje i pune štale blaga. Kad imamo toliko inspektora koji progone prodavačice ciklama, ljubičica i medvjeđeg luka, onda to znači da kod nas očito nema krupnijeg kriminala” – napisala je Kos.

Elizabeta Žnidarič uz svoje domaće proizvode već 30 godina na mariborskoj tržnici nudi i visibabe, ‘cice mace’ i divlje zelje kako bi dopunila malu mirovinu od 300 eura. Ne zaradi mnogo, kaže, ali od toga novca lakše preživi zimu pa ima za ogrijev ili pokoji izlet s udrugom umirovljenika.

 

Kumice ustale protiv Vlade: Kažnjava ih se zbog prodaje visibaba te ostalog cvijeća i bilja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap