Kronična usamljenost, izolacija i frustracija: Evo kako je lockdown utjecao na osobe s invaliditetom

Josip Mihaljević
6. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Dobrotvorna organizacija Sense iz Velike Britanije objavila je rezultate istraživanja o utjecaju lockdowna na mentalno zdravlje. Zaključavanje je brutalno pogodilo osobe s invaliditetom, 70 posto njih je prijavilo probleme s mentalnim zdravljem, a čak 40 posto njih i s fizičkim.

slomljen kuk

Ilustracija | Pixabay

Britanska dobrotvorna organizacija Sense objavila je rezultate istraživanja o utjecaju lockdowna na život osoba s invaliditetom. U Velikoj Britaniji živi 14,1 milijuna osoba s invaliditetom, a rezultati sugeriraju da ih čeka kriza mentalnog zdravlja, piše N1.

Broj slučajeva kronične usamljenosti u posljednjih godinu dana porastao je za četvrtinu, a u istraživanju se napominje kako se radi o ljudima koji su i prije pandemije često bili izolirani i pogođeni tim problemom.

U istraživanju je sudjelovalo 1.011 ispitanik s invaliditetom, a anketirani su u siječnju ove godine. Njih 37 posto kazalo je da su i prije početka epidemije osjećali kroničnu usamljenost, a kod mladih osoba s invaliditetom (od 16 do 24 posto) ta je brojka iznosila čak 54 posto.

“Tjedne sam provela u posetlji”

Nakon pandemije 61 posto ih prijavljuje da su tijekom lockdowna bili kronično usamljeni, odnosno da su se osjećali usamljenima “stalno” ili “vrlo često”.

Iz udruge Sense upozoravaju da osjećaj kronične usamljenisti traje već jako dugo te da ljudi pate od neprekidnog osjećaja samoće.

Osoba u invalidskim kolicima sa štapom u rukama
Invalidske mirovine sve niže, a one prebačene u starosnu penzionerima ruše prosjek!

Umirovljenica Christine Punt iz Watforda gluhoslijepa je, godinu dana se pazi da se ne zarazi virusom. Nova pravila su joj uskratila mnoge usluge i njegu pa sada puno više nego ikad ovisi o svom suprugu. Po njenom mišljenju to negativno utječe na njihovu vezu i odnos te ju frustrira.

“Čitavo ovo vrijeme osjećam se neizmjerno izolirano… tjedne sam provela u postelji. Za vrijeme pandemije još sam snažnije postala svjesna svojeg invaliditeta i sve sam frustriranije jer se ne mogu osloniti na dosadašnji način njege i potpore na uobičajen način”, kazala je Punt.

Manje od sat vremena na dan s drugim ljudima

Studija je pokazala da osobe s invaliditetom svakodnevno imaju manje od sat vremena interakcije s drugim osobama.

Čak 70 posto ispitanika smatra da je socijalna isključenost snažno utjecala na njihovo mentalno zdravlje i opću dobrobit, a njih 40 posto je reklo da im zbog svega pati i fizičko zdravlje.

Država odbila povećati osobnu invalidninu za 250 kuna, smatra da je invalidima 1.500 kuna dovoljno!

“Potrebe osoba s invaliditetom za vrijeme pandemije jednostavno su se previdjele, zbog čega su se oni osjećali zaboravljeno. Vlada mora prepoznati iznimno ozbiljan utjecaj pandemije na život invalidnih osoba i poboljšati im potporu i njegu kako se ne bi osjećali izolirano i odsječeno od ostatka društva”, kazao je izvršni direktor Sensea Richard Kramer.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap