Država odbila povećati osobnu invalidninu za 250 kuna, smatra da je invalidima 1.500 kuna dovoljno!

Jasmina Grgurić Zanze
26. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Država je prije godinu i pol dana povećala osobnu invalidninu sa 1.250 na 1.500 kuna. U međuvremenu su rasle plaće, kao i ona minimalna, ali ovo pravo iz socijalne skrbi ostaje nepromijenjeno. Amandman za povećanje u Saboru je predložio IDS, no on je odbijen! Državna tajnica Mada Burić kazala je kako su osigurana sredstva dostatna, što je razljutilo saborskog zastupnika Marina Lerotića.

Foto: Pixabay

Pravo na osobnu invalidninu priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja osnovnih životnih potreba te potrebe uključivanja u svakodnevni život zajednice.

Do prije godinu i pol dana ovo pravo iz sustava socijalne skrbi iznosilo je 1.250 kuna, kada je povećano na 1.500 kuna, odnosno mjesečno 300 posto osnovnice od 500 kuna. Ono što je postalo sporno izmjenom Zakona o socijalno skrbi 2018. godine jest da zaposlene osobe osobnu invalidninu mogu dobivati bez obzira na visinu plaće, ali ne i umirovljenici kojima se gleda visina mirovine.

Euri
Što drugi imaju, a mi nemamo? Dvije mirovine gratis, dvostruko veća primanja...

Naime, kako bi primao invalidninu, umirovljenik ne smije imati mirovinu veću od 2.776 kuna što je ispod prosječnih umirovljeničkih primanja u Hrvatskoj. Iznos je to koji predstavlja najnižu mirovinu za 40 godina radnog staža. Drugim riječima, netko s plaćom od primjerice 6.000 kuna ima pravo, dok starija osoba s invaliditetom koja jedva preživljava sa 2.800 kuna, nema pravo na osobnu invalidninu.

Amandman za dodatnih 250 kuna povećanja osobne invalidnine od iduće godine u Saboru je predložio IDS, no država je to odbila, pri čemu je pojašnjenje dala državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Majda Burić.

“Amandman se ne prihvaća. Naime, sredstva planirana na poziciji za osobnu invalidninu su dostatna za ostvarivanje navedenog prava, a imajući u vidu utrošena sredstva u 2020. godini” – kazala je Burić.

Razljutilo je to IDS-ova saborskog zastupnika Marina Lerotića.

“Ne znam ja državna tajnice kome je dostatno 1.500 kuna. Naime, mi smo predložili 250 kuna povećanje. I tih 250 kuna je mizerno, ali je barem mali korak naprijed. Doći za ovu govornicu i reći da je nekomu dostatno 1.500 kuna je sramotno” – kazao je Lerotić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap