Krizi unatoč: Opatijski umirovljenici napokon nastavili druženja u svom Klubu 60+

Jasmina Grgurić
12. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Koronakriza zaustavila je brojna događanja i aktivnosti, od druženja s vršnjacima do manifestacija. No, život se lagano vraća u normalnu. Da se ipak ne radi o nikakvom novom, nego starom normalnom, svjedoče i opatijski umirovljenici koji su konačno nastavili redovne aktivnosti u sklopu svog omiljenog, i po mnogočemu vrlo jedinstvenog, Kluba 60+.

Danas sam posjetio opatijski Klub 60 + u kojem je nakon “korona pauze” nastavljeno ugodno druženje uz aktivnosti…

Objavljuje Emil PriskićČetvrtak, 10. rujna 2020.

 

S koronom ili bez, život mora ići dalje. I ide. Dok se pojedina planirana događanja diljem Lijepe naše i dalje otkazuju, opatijski umirovljenici nastavili su svoja inače redovna druženja i aktivnosti kroz omiljeni im Klub 60+.

Umirovljenike je ovih dana posjetio i dogradonačelnik Emil Priskić.

“Danas sam posjetio opatijski Klub 60 + u kojem je nakon “korona pauze” nastavljeno ugodno druženje uz aktivnosti njegovih članica i članova, opatijskih umirovljenika.

Klub djeluje u lijepom prostoru s velikom terasom u središtu grada, tako da se epidemiološke mjere uz odgovorne članove lako primjenjuju. Želim im veselo i zdravo druženje” – podržao ih je i objavom na svom Facebook profilu.

Inače, opatijski umirovljenici imaju nešto viši standard od ostatka Hrvatske. Prosječna mirovina u Opatiji iznosi  3.222 kune, što je 700 kuna više od nacionalnog prosjeka. Usto, gradska uprava svake im godine isplaćuje po 500 kuna i za Uskrs i za Božić. Uvjet je da im mirovina ne prelazi 3.000 kuna.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima do 4.600 kuna pomoći i besplatno dopunsko!

Osim toga, onima s najmanjim mirovinama, do 1.300 kuna, Grad Opatija svakog mjeseca isplaćuje po 300 kuna, a umirovljenicima s primanjima do 3.000 kuna pokrivaju se i troškovi za dopunsko zdravstveno osiguranje koje im je onda besplatno.

Klub 60+ jedinstven je tip udruge umirovljenika. Smješten je u samom središtu grada, u blizini gradske tržnice. Osim dnevnog i jutarnjeg druženja, ispijanja kava, čitanje novina i razgovora, organiziraju brojne aktivnosti. Klub tako organizira likovne radionice, zbor, putovanja, tu je  foto sekcija, ali i savjetovalište te zdravstvena predavanja.

“Rad Kluba 60+ financira se proračunskim sredstvima Grada Opatije, a za tu namjenu u 2019.godini utrošeno je 193.711 kuna. Napominjemo da su u 2020.godini zadržana sva prava i oblici pomoći namijenjeni umirovljenicima kao i do sada” – kazala nam je ranije ove godine Ljiljana Vidmar-Erjavac iz Grada Opatije.

Sve aktivnosti Kluba 60+ bile su obustavljenje u vrijeme karantene, a umirovljenici su sada napokon došli na – svoje!