Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku samo jednom, ali je s našom zemljom imala puno dublje veze

Milan Dalmacija
9. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Pokojna britanska kraljica Elizabeta II. samo je jednom tijekom svoje 70-godišnje vladavine posjetila Hrvatsku. U vrijeme nakon Hrvatskog proljeća izrazila je svoju podršku napretku Hrvatske. Uz našu je zemlju vežu i rodbinske veze. Njen je pradjed, iako podrijetlom Nijemac, rođen u Osijeku, a unutar kraljevske obitelji se nalazi i princeza koja navodno vuče korijene plemićke obitelji Frankopan.

Kraljica Elizabeta II. | Foto: Screenshot: Youtube/Vanity Fair

Iako je na tronu provela 70 godina i time postala najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta II. je samo jednom pronašla vremena posjetiti Hrvatsku. Bilo je to u listopadu 1972., kada je tijekom petodnevnog posjeta Jugoslaviji, u pratnji svog supruga, princa Filipa te kćeri, princeze Ane, obišla Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prisjetila se njenog posjeta. Kraljica je doputovala u Zagreb iz Đakova 20. listopada 1972. Na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna, prenosi Jutarnji.

Nakon što je u otvorenoj limuzini prošla centrom Zagreba, gdje su je dočekale tisuće građana, za nju je bio priređen svečani ručak u Banskim dvorima, gdje ju je dočekao tadašnji predsjednik Sabora SRH, Jakov Blažević. Ona je tada održala i znakovit govor, u kojem je spomenula Hrvatsku, iako se radilo o vremenu nakon gušenja Hrvatskog proljeća.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

– Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom, nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske, poručila je tada kraljica Elizabeta II.

Duboke veze s Hrvatskom

Nakon toga, kraljica je posjetila palaču HAZU-a na Zrinjevcu, gdje joj je tadašnji predsjednik, akademik Grga Novak uručio bibliofilsko izdanje “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže te svoju knjigu “Prethistorijski Hvar”. Potpisala se u spomen-knjigu Akademije, a posebno je ostala impresionirana Baščanskom pločom, jer je riječ o kraljevskom dokumentu starijem čak i od engleske Magna charte libertatum. Kraljica je nakon obilaska Zagreba otputovala u Pulu i na Brijune, a zatim u Dubrovnik.

Inače, veze kraljice Elizabete II. i Hrvatske sežu u daleku prošlost. Njen pradjed Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck rođen je u Osijeku. Svojom ženidbom za sestričnu tadašnje kraljice Viktorije, Mary Adelaide od Cambridgea ušao je u kraljevsku obitelj, ali je bio lišen plemićkih privilegija. Njegova kćer Mary postala je supruga budueg kralja Georgea V., a njihov sin George VI. je bio Elizabetin otac.

Inače, kraljevskoj obitelji Windsor pripada i princeza, navodno, hrvatskog podrijetla Paola Doimi de Lupis Frankopan Šubić Zrinski, jer se udala za princa Nicholasa Windsora, najmlađeg sina princa Edwarda i prapraunuka kralja Georgea V. Nije sasvim jasno tko su Paolini preci. Njena majka je Šveđanka koja se predstavlja kao Ingrid Doimi de Lupis Frankopan, koja je plemkinjom postala udajom za Louisa Doimija de Lupisa, podrijetlom s otoka Visa. No, povjesničari imaju dvojbe oko podrijetla ovih Frankopana, jer je od ubojstva posljednjeg člana obitelji Frankopan, Frana Krste i pojave Ingrid Frankopan prošlo više od 400 godina.

12 dana žalosti

Nakon kraljičine smrti, aktiviran je protokol kodnog naziva “Londonski most je srušen”. Kralj Velike Britanije i Commonwealtha (neformalne zajednice koja broji još 54 države, ali ih je svega 14 formalno pod britanskom krunom, op.a.) postao je njen sin Charles III. On bi tijekom dana trebao proglasiti 12 dana žalosti.

Tijelo Elizabete II. trebalo bi iz škotskog kraljevskog odmarališta Balmoral biti preseljeno u palaču Holyroodhouse, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj, a zatim u London, najprije u Buckhingamsku, pa zatim i u Westminstersku palaču, gdje će joj građani moći odati počast.

Za to vrijeme, novi britanski kralj će se sastati s nedavno imenovanom premijerkom Liz Truss i ministrima, a potom će obići Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. Elizabeta II. bi trebala biti pokopana u kapelici Georgea VI., inače njenog oca, u dvorcu Windsor. Sprovod će se održati 19. rujna u Westminsterskoj opatiji. Dan sprovoda bit će neradan.

Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku samo jednom, ali je s našom zemljom imala puno dublje veze
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap