Kraj iznosa izraženih u kunama: Pitamo vas što mislite o novom prikazu cijena

Luka Kalac
4. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Dvojnom iskazivanju cijena je odzvonilo. Dok se neki dobro snalaze s eurima, mnogi se i dalje privikavaju da kune više nema ni na papiru. Svoje mišljenje o tome jesmo li trebali dobiti još vremena za stvaranje novih navika nam možete reći u našoj novoj anketi.

Novčanice kuna na okupu

Kune i euri, novac | Foto: mirovina.hr

U Republici Hrvatskoj službena valuta je euro od 1. siječnja 2023. godine. Iako mnogi već godinama kupuju i prodaju aute i stanove u eurima, situacija se zakomplicirala otkako se tom valutom plaća doslovno sve što možete kupiti. Upravo to su i mnogi građani najavljivali. Prošlo je više od 12 mjeseci, ali za privikavanje će nam još, izgleda, trebati vremena.

novčanice eura u rukama ispred božićnog drvca
Konačni slom kune: Od Nove godine sve cijene će biti samo u eurima

Dvojno iskazivanje cijena

Vlada Republike Hrvatske odlučila je građanima olakšati prelazak s kune na euro, stoga je uvedeno dvojno iskazivanje cijena kako bi, prije svega, zaštitili potrošače. Podsjećamo kako je dvojno iskazivanje cijena postalo obavezno čak četiri mjeseca prije uvođenja eura, od 5. rujna 2022. godine te je ostalo na snazi sve do 1. siječnja 2024. godine.

Od tada su u trgovinama i na svim drugim mjestima iznosi iskazani u eurima, o čemu smo pisali i ovdje. Brojni potrošači i dalje ne žele prihvatiti iskazivanje cijena samo u eurima, što je bilo i za očekivati, jer je u posljednja četiri desetljeća ovo treća valuta na koju se građani moraju navikavati.

Recite nam svoje mišljenje

U našoj anketi o pitamo vas za mišljenje o dvojnom iskazivanju cijena. Točnije, zanima nas što mislite o ukidanju dvojnog iskazivanja cijena. Od odgovora nudimo  pet opcija: ‘Ne sviđa mi se ukidanje, i dalje računam sve u kunama’, ‘Sviđa mi se ukidanje, promjena je dobrodošla’, ‘Nemam mišljenje o ukidanju’, ‘Već godinama sve preračunavam u eure’ i ‘Samostalno ću preračunavati sve u eure’.

Umirovljenici, sudjelujte u našoj anketi i recite nam što mislite o ovoj temi.

Što mislite o ukidanju dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima?

Copy link
Powered by Social Snap