“Komu sam dala više od 30 godina rada za 2.118 kuna mirovine?”

Jasmina Grgurić Zanze
2. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Nakon 40 godina teškog rada, njihova mirovina ne prelazi 2.500 kuna. Nažalost, nije riječ o izoliranim slučajevima, nego većini umirovljenika, što potvrđuje statistika. S takvim iznosima, pogotovo ako su sami, teško mogu dogurati do kraja mjeseca i podmiriti sve troškove. Najteže je pritom samcima koji između “dva zla” biraju manje uzimajući 70 posto obiteljske mirovine, odričući se pritom vlastite u cijelosti.

Marija i Ivan nezadovoljni situacijom Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Prema posljednjim podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), gotovo polovina hrvatskih umirovljenika prima mirovinu manju od 2.000 kuna. Tako je u veljači mirovinu do toga iznosa primilo 485.757 osoba od ukupno 1,1 milijun prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Najveća je pak gužva u “kućici” od 2.000 do 3.000 kuna, koliko prima oko 365.000 naših starijih građana. Zaključno, većini mirovina ne prelazi 2.500 kuna.

Pitali smo Siščane kako vide današnji položaj umirovljenika, jesu li zadovoljni i čemu se nadaju.

“Nije li to sramota?”

“Nisam zadovoljna. Oboje smo radili u Željezari više od 30 godina. Nakon odlaska u mirovinu, primila sam suprugovu u iznosu 70 posto. Kome sam dala godine rada da bi danas imala mirovinu 2.118 kuna.? Nije li to sramota? Nitko nas ne pita čime ćemo platiti sve ono što s mirovinom ne možemo. Uz sve to sam i bolesna. Upravo idem na pregled u bolnicu. Ne znam ni sama kako uspijevam, pomažu mi sinovi, stariji je isto radio u Željezari, a sada je u zaštitarima, dok je mlađi zaposlen u Rafineriji. Vidite i sami što se s njom događa” – rekla nam je revoltirana gospođa Marija.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

“Treba pokrenuti proizvodnju”

“Za 40 godina rada u riječnom brodarstvu dobivam 2.500 kuna mirovine. Supruga i ja živimo s dvoje djece koja srećom rade. Pitanje bi li prosvjed pomogao riješiti situaciju. Treba pokrenuti proizvodnju, obnoviti neke od starih tvornica i zaposliti ljude. Tek onda bi bilo bolje. Pitanje je koliko je to moguće. Ako se zatvori Rafinerija, u Sisku se više neće imati što tražiti – kaže umirovljenik Ivan.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Očekuju da mogu preživjeti

A oni koji mirovinu tek čekaju, nadaju se najboljem. Međutim, strepe i oni na dobrim radnim mjestima, očekujući jedino da će moći – preživjeti.

“Mirovina me tek čeka, ne znam kolika bi bila, ali imam dobar posao u javnom zdravstvu i visoku stručnu spremu pa se nadam da neće biti loša. Očekujem barem solidnu kako bi mogao preživjeti. Položaj umirovljenika danas je jako težak i definitivno se mora mijenjati” – kaže dr. Khalil Nemer kojeg smo u šetnji „ulovili“ sa suprugom.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap