Koliko je važno izaći na izbore trebamo naučiti od ove 97-godišnjakinje

Jasmina Grgurić
8. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Američki kongresni izbori na kojima su u utorak demokrati preuzeli Zastupnički dom, a republikanci zadržali Senat, kriju iza sebe jednu zanimljivu priču. Naime, jedna radnica na održavanju izbora u New Jerseyu radi već punih 79 godina te nijednom nije propustila pojaviti se na svom izbornom radnom mjestu.

Laura Wooten žena je s najdužim stažom rada na izborima Snimak zaslona

Laura Wooten iz Princetona idući mjesec napunit će 98 godina te je još uvijek zaposlena na tamošnjem Sveučilištu gdje pregledava studentske osobne iskaznice u sali za ručanje. No, utorak je morala uzeti slobodan kako bi služila kao radnik na izborima već 79. godinu. Koliko je dugo u tom poslu najbolje ilustrira da dan izbora nije propustila otkako je Franklin D. Roosevelt bio predsjednik.

Izostala nije ni prošle godine kada joj je dan prije izbora preminuo brat. Kako nije bila u mogućnosti dovesti se, do izborne jedinice je prošetala. Za New Jersey News otkrila je i zašto to radi.

“Glasovanje je jako važno. Kada ne bi bilo izbora, mnogo stvari ostalo bi isto kao prije” – kaže Laura Wooten za koju ove riječi imaju veće značenje nego što se mogu činiti na prvu.

Razlog tomu je što je odrastala u vrijeme segregacije, kada je Princeton bio sjeverno-južnjački grad. Škole, bolnice, kina… sve je bilo razdvojeno samo na osnovu boje kože.

“Imali smo jednog crnog doktora, koji vas je mogao smjestiti u bolnicu, ali vas nije mogao doći posjetiti” – dodaje ova 97-godišnjakinja.

Za nju, kao i mnoge druge, to su promijenile biračke kutije, zbog čega ostaje odana ovome poslu i nikada ne preskače glasovati i raditi na izborima. Tako i ljudima najviše zamjera što ne glasuju te stalno govore kako se njihov glas ne računa. No, kako će se računati ako ga nikada nikome ne daju. Jedini je to način, kaže Wooten, da se učine promjene. Vidjela ih je već mnogo, ali jednako toliko ih je još potrebno učiniti.

Upravo zato, nije joj bilo teško ustati u četiri sata ujutro i na izborima u vatrogasnom domu u blizini svoje kuće provesti vrijeme sve do zatvaranja birališta, nakon čega se već idućeg jutra vratila svome poslu na Sveučilištu.

Koliko je važno izaći na izbore trebamo naučiti od ove 97-godišnjakinje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap