Koliko koštaju uskrsne namirnice? Više od polovice prosječne mirovine

Josip Mihaljević
19. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Nezavisni hrvatski sindikati i ove godine su izračunali koliko koštaju okvirne uskrsne košarice za četveročlanu obitelj. Istraživanjem cijena na terenu zapazili su kako postoje velike razlike u cijenama istih namirnica. Također, košarice su ove godine skuplje, iako je trgovcima za upola snižen PDV!

Foto: pixabay.com

Blagdan Uskrsa se tradicionalno slavi u krugu obitelji i svi ga nastoje proslaviti u skladu s običajima, bez obzira iz kojeg kraja Hrvatske dolaze.

PDV duplo manji, cijene iste

pdv reforma
Porezna reforma: Pogledajte koje će namirnice imati bitno sniženu stopu PDV-a

Sindikati su istraživanjem na terenu zapazili velike razlike u cijenama istih namirnica, ovisno o lokaciji, kako na tržnicama tako i u trgovačkim lancima. Takva situacija na tržištu iziskje dodatne napore građana kako bi uspjeli nešto uštedjeti, a u isto vrijeme kupiti sve potrebno za tradicionalan Uskrs.

Napominju kako su značajnije uštede moguće isključivo uz puno truda i vremena. Čak i da kupe sve najjeftinije proizvode, stvara se drugi problem – kvaliteta proizvoda.

Kako ćete vidjeti u nastavku, cijene potrošačkih košarica su skuplje u odnosu na prošlu godinu, iako je trgovcima na većinu uskrsnih namirnica snižen PDV s 25 na 13 posto!

“Promatrajući prosječne cijene i najčešće cijene u sklopu našeg istraživanja o Uskrsnoj košarici, ne može se reći kako je došlo do pada cijena namirnica čija se stopa PDV-a smanjila zadnjom izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Upravo te namirnice su podložne najvećim promjenama, razlikama u cijenama i u prosjeku su se zadržale na približno istoj razini”, napominju iz sindikata.

Tri košarice: bogata, srednja i skromna

Voće i povrće u trgovini
Tresla se brda, rodio se miš: Niži PDV na hranu, a cijene su porasle!

Kako bi došli do što bolje usporedbe cijena, sindikati su koristili prošlogodišnju metodologiju. Koristili su najčešću cijenu koju su uspjeli pronaći na tržištu, a košarice su podijelili u tri kategorije: bogatu, srednju i skromnu.

Bogatija košarica ove godine iznosi 1.824 kune, dok je prošle godine iznosila 1.715 kuna (skuplja za 109 kuna).

Srednja košarica iznosi 1.225 kuna, a prošle godine je iznosila 1.224 kune (skuplja je za jednu kunu).

Skromna košarica ove godine iznosi 703 kuna, a lani je iznosila 666 kuna (skuplja je za 36 skupan).

Već u prva dva slučajeva radi se o iznosima koji su veći 50% prosječne mirovine, a valja napomenuti kako u cijenu nisu uračunati darovi za Uskrs. A još preživjeti ostatak mjeseca, platiti režije i sve ostalo – postaje nemoguće ako se za Uskrs nije mjesecima unaprijed štedjelo.

Ipak, najveći problem su iste i veće cijene potrošačkih košarica, a PDV je početkom godine na većinu tradicionalnih uskšnjih proizvoda pao s 25 na 13 posto.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap