Koliko II. stup uopće zaradi umirovljenicima mimo vaših doprinosa?

Tea Ovničević
23. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih mirovinskih fondova nalazi se ukupno 115,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Hanfe za listopad. To je vaša mirovinska štednja u 2. stupu. Riječ je o čak 40 milijardi kuna više od ukupnog iznosa koji su od osnivanja obveznih mirovinskih fondova 2002. godine svi članovi uplatili u drugi mirovinski stup. To je novac koji su za vas zaradili obvezni mirovinski fondovi, a pripada samo vama kako bi jednog dana imali čim veću mirovinu.

Gospodin Fin

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova

Svaki mjesec poslodavac uplaćuje 5% vaše bruto plaće na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Mirovinska društva koja upravljaju fondovima novac svih članova investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. Obvezni mirovinski fondovi podijeljeni su u A, B i C kategorije koje se razlikuju po investicijskoj strategiji te ograničenjima članstva ovisno o dobi. Odabir kategorije obveznog mirovinskog fonda zato je važan korak jer možete utjecati na visinu ušteđenog novca na svom mirovinskom računu. Dio je to korisnih informacija koje otkriva Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA!

Naime, ovisno o tome je li riječ o A, B ili C kategoriji obveznog mirovinskog fonda, zakonom je propisano koliki udio imovine smiju ulagati u dionice ili obveznice, kao i obvezni udio imovine kojom se trguje u kunama. A kategorija obveznog mirovinskog fonda najviše je rizična, ali ima najviši očekivani prinos tj. zaradu. Zbog očekivanih visokih prinosa u dugom roku, fondovi ove kategorije prikladni su za mlađe osobe. B kategorija umjereno je rizična i prikladna za osobe srednjih godina, dok je C kategorija niskorizična i s najnižim očekivanim prinosom te prikladna za osobe starije životne dobi. Iako su u 18 godina poslovanja obvezni mirovinski fondovi za svoje članove zaradili čak 40 milijardi kuna, treba znati da prinosi mogu biti pozitivni ili negativni. Prinos je zarada ili gubitak koje mirovinsko društvo ostvaruje ulaganjem imovine svih članova mirovinskog fonda. Ovisi o cijeni dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i imovine u koje mirovinsko društvo investira pa zato prinose fondova treba gledati dugoročno.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, savjetuje da bez obzira što je obvezna mirovinska štednja automatska, o njoj trebamo voditi računa.

‘Automatizam obvezne mirovinske štednje je važan jer nam omogućava bezbrižno ulaganje u vlastitu mirovinu. Olakšava nam i na način da nas, sukladno dobi, svrstava u jednu od tri kategorije mirovinskih fondova. No, iznos naše mirovine može ovisiti upravo o našoj brizi o tome kakve prinose ostvaruje naš mirovinski fond te uplaćuje li naš poslodavac mirovinske doprinose redovno i točno. Kako bi već tijekom radnog vijeka brinuli o svojoj mirovini, obavezno provjerite stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu. To možete učiniti na šalteru Regosa ili online sa svojim OIB-om. Pojedinci koji donose odluke u svakodnevnom životu i na taj način sami preuzimaju kontrolu optimističniji su i zadovoljniji od onih koji to je rade. I zato – ako se želite osjećati bolje uzmite stvar u svoje ruke kad god je to moguće. Svakako provjerite i svoj mirovinski račun. No, nemojte pretjerivati! Prinose treba gledati na dulji rok’, ističe Andrijana Mušura Gabor.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal Think Fin: Financije za svakoga. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

 

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap