Koji je uopće plan za zaštitu starijih? Udruga umirovljenika jasno poručila: “Nećete nas zaključavati!”

Josip Mihaljević
28. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Rastu brojke novozaraženih diljem Europe, a atmosfera je sve sličnija onoj u ožujku prije nego što su se zemlje počele zaključavati i odlaziti u karantenu. Čini li se vama da postoji nekakva strategija zaštite starijih i ostalih rizičnih skupina ili da je u svemu opet previše neizvjesnosti i improviziranja?

grcka prosvjed

Ilustracija: Prošlogodišnji prosvjedi umirovljenika u Grčkoj | YouTube screenshot

Diljem Europe ruše se rekordi novozaraženih koronavirusom, a država sve češće ostaju bez izbora i uvode oštre mjere. U Francuskoj su zatvoreni kafići i restorani, a policijski sat od 21 do 6 ujutro proširio se iz većih gradova na dvije trećine države.

Zaključavanje starijih – abnormalna diskriminacija

Liječnica se pita je li za starije gora bolest ili karantena: "Koliko sretnih dana je ukradeno, priče su srceslamajuće"

Koji je uopće plan za zaštitu starijih koji su najviše ugroženi Covidom-19?

“Ako postoji nešto protiv čega su umirovljenici, to je sistematično zaključavanje starijih! Mi to smatramo diskriminacijom”, kazao je Pierre Erbs, predsjednik Francuske konfederacije umirovljenika.

Erbs je svoj odlučan komentar uputio dan nakon što je bivši ministar za starije, Michele Delaunay, predložio da se umirovljenici dobrovoljno zaključaju kako ne bi doprinosili teretu zdravstvene krize, piše pledgetimes.com.

“To je ideja koju su spomenuli još prije par mjeseci i mi smo oštro protestirali. Ja vjerujem da su stariji doista populacija koja je pod većim rizikom. S druge strane, također vjerujem da cjelokupna situacija zabrinjava starije i vjerujem da se većina njih ponaša iznimno odgovorno.

Vidim da su mnoge naše podružnice obustavile aktivnosti, vidim da umirovljenici manje putuju”, kazao je Erbs.

Erbs je nastavio kazavši kako bi bilo kakvo zaključavanje starijih članova društva bio abnormalan događaj. Štoviše, nazvao je to diskriminacijom i pita se koliko je takav potez uopće efikasan u borbi protiv širenja virusa.

“Većina starijih već danas prakticira mjere i ne izlažu se virusu previše. Nisam baš siguran da su za najnoviji val zaraženih krivi stariji građani”, kazao je Erbs.

“To nije zaštita, to je kazna”

Kod njih starije osobe više ne moraju biti u izolaciji, iako raste broj zaraženih!

Erbs u politici koja se fokusira na limitiranje slobode starijima dok virus kruži među mlađom populacijom ne vidi nikakvu zaštitu, nego čak i kaznu:

“Mi smatramo da nas time odvajate od drugih i da vršite diskriminaciju. Stariji su jako zabrinuti. Nitko od njih ne kaže da ga je baš briga. Naprotiv, većina njih poštuje mjere i drže se dalje od mjesta gdje bi mogli pokupiti zarazu”, kazao je Erbs.

Unatoč tomu što se protivi zaključavanju starije populacije, Erbs je naveo još nekolicinu primjera gdje su se oni odgovorno ponašali. Tradicionalna obiteljska okupljanja u Francuskoj gotovo ne postoje u 2020. godini.

“Mi smo smanjili rizik od zaraze koliko smo mogli. I mi kažemo da se trebaju izbjegavati veća obiteljska okupljanja jer postoji rizik zaraze. Takve razumne mjere su više ili manje već postale sastavni dio razmišljanja starijih ljudi”, zaključio je Pierre Erbs.

Koji je uopće plan za zaštitu starijih? Udruga umirovljenika jasno poručila: “Nećete nas zaključavati!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap