Kod njih starije osobe više ne moraju biti u izolaciji, iako raste broj zaraženih!

Jasmina Grgurić
22. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Stariji građani mogu prekinuti izolaciju unatoč porastu zaraženih koronavirusom, odlučila je švedska vlada. Kao argument ističu niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće, ali i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih. Ipak, broj zaraženih im je u stalnom porastu.

Ilustracija: Pixabay

Broj zaraženih koronavirusom raste diljem Europe pri čemu većina zemalja uvodi sve strože mjere i preporuke. Odluka o potpunom “zaključavanju” zasad nema, no ukoliko se ovakvi negativni trendovi nastave, nova karantena među krajnjim je opcijama.

Istovremeno, Švedska uvodi popuštanje i to za najugroženiju skupinu građana. Tako je tamošnja Vlada donijela odluku da starije osobe mogu prekinuti izolaciju. Kao argument navode niže stope zaraze nego što su bile na proljeće, a ističu i sve veće posljedice pandemije na mentalno zdravlje umirovljenika, navodi HRT.

Jednake preporuke za starije kao i za ostale građane

Epidemija koronavirusa stvara novu vrstu bolesti, najugroženiji stariji

No, broj zaraženih u toj zemlji konstantno raste. Ukupno je oko 107.000 zaraženih i 5.900 umrlih. U odnosu na broj stanovnika, imaju niži postotak umrlih nego u drugim europskim državama koje su imale strože mjere, poput Italije i Španjolske. Ipak, okolne nordijske zemlje imaju višestruko manje smrtnih slučajeva.

Švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u toj zemlji koja je zauzela posve drugačiji pristup u borbi s pandemijom. Držanje fizičkog razmaka glavna im je preporuka. Međutim, kako su imali visoku smrtnost u domovima za starije, ustanove tog tipa posve su izolirali. Sada su pak starijim stanovnicima odlučili dati slobodu.

“Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva” – rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren.

Postoji više načina života osim preživljavanja

Dosad se starijima od 70 savjetovalo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Vlastodršci kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Preporuke koje se odnose na sve građane uključuju izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

“Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije” – rekla je ministrica zdravstva.

Hallengren je znakovito dodala kako postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje.

 

Kod njih starije osobe više ne moraju biti u izolaciji, iako raste broj zaraženih!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap