Kinder Lada, Pipi i Ledolina – proizvodi koje smo voljeli

Livija Stanišić
29. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

U doba kad se police supermarketa savijaju pod teretom proizvoda široke potrošnje, nešto domaćih, a češće, nažalost, uvoznih – vrijedi se prisjetiti vremena kad je vrijedila maksima „manje je više“.
Možda izbor i nije bio toliko velik, ali su kozmetički, prehrambeni i odjevni proizvodi bili mnogo dostupniji nego danas, kad se čini da su nadohvat ruke. Nadohvat ruci možda i jesu, ali nadohvat novčanika, posebno umirovljeničkog, teško da se mogu naći.

Gotovo nije bilo kućanstva u čijem posjedu se nije nalazio bar neki komad Standard namještaja

Danas, kad je gotovo nemoguće sjesti i pogledati omiljenu emisiju bez prekida mnogobrojnih reklama, teško je i sjetiti se vremena kad je ekonomsko propagandni program (EPP) bio rezerviran za vrijeme prije i poslije središnjih informativnih emisija u danu. Danas se prisjećamo nekolicine omiljenih proizvoda koji su se mogli kupiti na našem tržištu.

Kozmetika

Muškarci nekoć nisu, u mjeri u kojoj je to danas slučaj, imali pristup neograničenoj količini balzama, dezodoransa i kremica, kakvih se ne bi posramile ni njihove bolje polovice. Umjesto toga, ritual je bio brijanje žiletom, uz pomoć kreme od običnog sapuna (tek kasnije na tržištu se pojavljuju pjene za brijanje), koja se najčešće nanosila istom četkicom kojom se miješala.

Hardy toaletna voda

Nakon brijanja, pažljivo bi se nanijela toaletna vodica poslije brijanja – s mirisom borovih iglica i češera – a najpoznatiji takvi mirisi bili su Hardy, Pino Silvestre, Vožd te Ralon i Pitralon, koji se i danas mogu naći u pojedinim prodavaonicama.

Preparativna kozmetika – Saponia

Dezodoransi, šamponi, regeneratori i ostala kozmetika osječke Saponie zbog svoje se kvalitete i vjernih kupaca održala do danas, a kemijska tvornica Nevena iz Leskovca proizvodila je hvaljenu dekorativnu kozmetiku.

Ruževi, lakovi i puderi proizvođača Nevena

Bezalkoholna pića

Puno ranije nego što su uvozna ili pod licencom proizvedena pića Coca-Cola i Fanta ostvarile dominaciju na tržištu, njihovo mjesto pripadalo je domaćicama – pandan Cole bila je Cockta koju je proizvodila slovenska tvrtka Droga Kolinska, koje se mnogi sjećaju kao omiljenog pića svoje mladosti.

Za razliku od planetarno poznate Coca-Cole, Cockta ne sadrži kofein

Bezalkoholno piće Pipi proizvodila je čuvena punionica Dalmacijavino, a mnogi među vama sigurno se dobro sjećaju reklama snimljenih na sunčanim jadranskim plažama, u kojima vrckave, nasmiješene djevojke i zgodni mladići provode ljetni raspust pijuckajući upravo Pipi na bazi naranče, limuna ili tonika.

Pipi narančada, limunada ili tonik

Od mineralnih voda, koje se danas pune na svakom koraku, najpoznatija je bila Radenska i Jamnička ‘kiselica’.

Sredstva za čišćenje

Nadaleko poznata i hvaljena sredstva za čišćenje dolazila su iz domaće proizvodnje. Bloo je bio nekadašnji dezinficijens WC-a koji se stavljao izravno u vodokotlić, te bi nakon puštanja vode u školjku iz njega potekla voda karakteristične plave boje. U moć pranja crvenog i plavog Radiona klele su se brojne domaćice, a Labudov Čarli ostao je do danas sinonim deterdžentu za pranje posuđa.

Prehrambeni proizvodi

Nadaleko poznata bila je Podravkina Eva riba – konzervirana tunjevina, skuše ili ribice s povrćem mnogoj djeci bile su omiljeni doručak.

Eva konzervirana riba

Nekome ribice, a drugima kruh, obilno namazan uvoznom Kinder Ladom ili domaćim Nugatinom, namazom od lješnjaka kojeg je proizvodio Kraš.

Nugatino (Kraš)

Za sve slatkoljupce ovi su namazi bili dobrodošla promjena od pekmeza ili slatkih žganaca sa šećerom, a mnogi su mališani prikupljali šalice, lončiće i zdjelice u koje se pakirala Kinder Lada.

Kinder Lada kravica

Kraš Express bio je još jedan čuveni napitak u kojemu su uživali i stari i mladi, a slogan: “Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san!”, mnogi su shvaćali doslovno, ispijajući šalice i šalice tog čokoladnog napitka. Novinarka našeg portala sjeća se da je slovo “R” naučila izgovarati pravilno upravo zahvaljujući činjenici da je stalno tražila od odraslih ukućana svoju šalicu omiljenog Kraš Expressa.

Kraš Express, omiljen čokoladni napitak

Popularno piće u bila je i Cedevita. Premda je odavno srušen mit da Cedevita sadržava sve vitamine potrebne za zdravlje i razvoj, popularnost ovog napitka nije se ugasila – i danas gotovo svaka kuća nenajavljenim gostima može ponuditi makar Cedevitu, koja danas ima nešto veću paletu okusa nego nekoć, kad su standard bili okusi naranče i limuna.

Stara reklama za Cedevitu

Za proslavu brojnih rođendana, obljetnica i zabava, popularna je bila Ledo desertna krema Ledolina, a mnogima nije poznato da se, još kao školarka, u reklami za Ledolinu pojavljuje poznata pjevačica Nina Badrić.

Nina Badrić (desno) u reklami za Ledolinu

Bomboni ‘Slatka tajna’ jedan su od najpoznatijih Kraševih proizvoda, koji su svojim slatkim i voćnim okusima bili omiljeni na dječjim proslavama rođendana, a često su se i poklanjali dragoj osobi.

Bombon ‘Slatka tajna’

Uspješni su bili i konditorski proizvodi manjih proizvođača, te su tako bomboni Šećerane Županja ‘Bridge’ bili vrlo popularni među djecom, odraslima, ali i četveronošcima, ako je vjerovati reklami koja se nekoć emitirala.

‘Bridge’ bomboni

Slovenski se Fructal, osim proizvodnjom sokova, na tržištu etablirao kao jedan od vodećih proizvođača dječje hrane.

Bebe i danas jedu Fructalov ‘Frutek’

Konfekcija

Za sve koji nisu samostalno šivali odjeću ili odlazili krojačima, u ponudi su bile brojne tvrtke koje su se bavile proizvodnjom i prodajom trikotaže. Neke od tih tvrtki odavno su ugasile proizvodnju, no neke, poput varaždinskog Varteksa ili slovenske tvrtke Rašica, uspješno posluju i danas.

Arena Pula bila je poznata po kvalitetnim proizvodima

Krapinska tvrtka ‘Krateks’ i danas uspješno posluje

Tvrtka YugoExport uspješno je izvozila svoje proizvode u inozemstvo

U doba modernih tehnologija i sve masovnije proizvodnje, zanimljivo je da neki od današnjih proizvoda svojim sastavom i kvalitetom čak zaostaju za onima kakvi su se nekad proizvodili, a u medijima nisu rijetkost ni ozbiljna upozorenja da neki proizvođači na ovdašnje tržište plasiraju proizvode koji su slabije kakvoće od onih namijenjenih za strana tržišta.

Koji vam proizvodi najviše nedostaju? Za koje među njima mislite da su bili bolji nekoć, a koji su bolji od proizvoda u nas dostupnih danas?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap