Kako žive umirovljenici u inflaciji? “Sve je skuplje, 70 posto ulje, čokolada…”

Jasmina Grgurić
7. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Teško su od malenih mirovina umirovljenici živjeli i prije pandemije koja je donijela dodatne troškove, ali i poskupljena. Slaba utjeha je usklađivanje koje ne prati rast plaća i cijena koliko bi trebalo pa mirovine sve više zaostaju za plaćama, ali i realnim troškovima života. Sve to umirovljenici i te kako osjete na svojim novčanicima, pogotovo u vrijeme inflacije.

Ilustracija / Mirovina.hr

Umirovljenik Martin u mirovini je već 20 godina, a kako je nedavno ostao bez supruge, samoća mu je najveći problem. Ne žali se, jer je svoju mirovinu zaradio u inozemstvu pa je svjestan da živi bolje od prosječnog umirovljenika.

Najveći trošak hrana koja neprestano poskupljuje

“Tko ima dobru mirovinu, ima i dobar život, ali ako ima malu mirovinu, živi loše.  S inozemnom sam mirovinom zadovoljan, ali da imam ovu našu za tih 20 i nešto godina što sam radio ovdje, ne bih imao praktički ništa” – kaže za Dnevnik Slavonskobrodske televizije umirovljenik Martin.

Svaki drugi umirovljenik prosinac "preživio" s manje od 2.700 kuna

Svaki drugi umirovljenik, njih više od pola milijuna, živi s manje od 1.700 kuna, što je preko 200 kuna ispod praga siromaštva koji za samca iznosi 2.927 kuna. Više od polovine ima i manje od iznosa prosječne mirovine svih 1,14 milijuna umirovljenika prema općim propisima s prosjekom od svega 2.646 kuna. Kada na stranu stavimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, taj se prosjek penje na 2.976 kuna te je na samom pragu siromaštva.

Umirovljenik Ivan pak kaže da sve ovisi o tomu kako se čovjek organizira s tim malenim mirovinama, no na to sve više utječe rast cijena. Najviše troše na hranu koja neprestano poskupljuje.

Jedan umirovljenik vrijedi 37 posto radnika

“Dođete u trgovinu i litra ulja koja je bila 10 ili 12 kuna sada je 17 ili 20 kuna. Jedna čokolada je bila 10 kuna, a sada je 17 kuna. Znači 70 posto je poskupjelo… Ne znam čemu to vodi, inflacija tuče, cijene se svaki dan dižu na svemu” – kaže umirovljenik Martin, navodeći kako od budućnosti umirovljenici očekuju samo dodatnu nesigurnost.

Udio mirovine u prosječnoj plaći pao je, kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, na 37 posto.

“Činjenica je da plaće stalno rastu, a mirovine vrlo sporo, tako da su sada pale na 37 posto udjela u prosječnoj neto plaći, što znači da jedan umirovljenik za Hrvatsku vrijedi 37 posto radnika” – zaključuje predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Kako žive umirovljenici u inflaciji? “Sve je skuplje, 70 posto ulje, čokolada…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap