Kako ohladiti mobitel za vrijeme toplinskog vala? Donosimo nekoliko savjeta

Matej Markovinović
6. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Velike vrućine nisu štetne samo za nas, već i za naše omiljene pomoćnike u svakodnevnim aktivnostima – mobitele. Iako se ljudi lako mogu ohladiti i osvježiti, situacija ipak nije takva s mobitelima. Iz tog razloga donosimo nekoliko savjeta kako ohladiti vašeg ‘pametnog ljubimca’.

Foto: Unsplash

Mobiteli se lako mogu pregrijati ako pokrećete više zahtjevnijih aplikacija od jednom, ako dugo vremena provedete igrajući igrice ili ako ga punite na brzom punjaču. Doduše, većina današnjih uređaja ima ugrađen barem nekakav sustav hlađenja, koji stvari drži pod kontrolom.

Međutim, situacija baš i nije takva kada se mobitel pregrije zbog visoke vanjske temperature. Tada, naime, gubi na performansama, a ponekad i u tolikoj mjeri da ga se ne može koristiti. Iz tog razloga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako ohladiti vaš mobitel tijekom toplinskog vala.

Nemojte držati mobitel na suncu

Ako se nađete, na primjer, u kafiću ili slično, i sjednete baš za stol u koji udara sunce, nemojte vaditi mobitel iz džepa. Osim što će se cijeli uređaj izrazito brzo i jako zagrijati, bit ćete primorani i povećavati svjetlinu zaslona, što će ga još više opteretiti.

U krajnjem slučaju, mobitel će se automatski isključiti zbog pregrijavanja, pa ga uopće nećete moći koristiti, prenosi The Washington Post.

Izbjegavajte zahtjevne radnje

Sljedeći savjet protiv pregrijavanja je da izbjegavate zahtjevne radnje na mobitelu kad je vruće. To, dakle, znači da ne snimate duge videozapise, ne date vašem unuku da na plaži dugo igra igrice te da ne uključujete hotspot, odnosno dijeljenje vaše internetske mreže.

To sve može optereriti mobitel, koji na najvećoj vrućini ne može raditi kako treba.

Uklonite zaštitnu maskicu

Gotovo nema osobe koja na svoj mobitel nije stavila zaštitnu maskicu. Iako je riječ o korisnom dodatku koji štiti od oštećenja, kad su visoke temperature, maskica zapravo zadržava toplinu.

Iz tog se razloga preporuča da ju uklonite s mobitela kad je jako vruće. To će mu dati prostora da “slobodno diše”.

Mobitel vam je često na punjaču? Donosimo četiri jednostavna načina za sačuvati bateriju

Uključite štednju baterija

Uključivanje štednje baterije, odnosno štedljivog načina rada, idealno je za one prilike kada vam je baterija pri kraju, ali i za zaštitu mobitela od velikih vrućina. Riječ je o opciji koja ograniči pojedine funkcije vašeg uređaja, što na koncu rezultira manjim pregrijavanjem.

Općenito o štednji baterije pisali smo u tekstu na sljedećoj poveznici.

Isključite mobitel

Ako niti jedan od navedenih savjeta ne funkcionira, onda je najbolje isključiti mobitel i odložiti ga na najhladnije mjesto koje možete u tom trenutku pronaći. To će u potpunosti prekinuti sve njegove funkcije i sigurno će ga ohladiti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap