Kako odabrati pravo mjesto za vaše biljke? Pripazite na ove četiri vrste svjetlosti

Josip Mihaljević
5. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Sobne biljke su krasan i zdrav dekor u svakoj kući. Međutim, pronaći savršeno mjesto za biljku možda i nije tako lako kako se čini. Osim na količinu svjetlosti, treba pripaziti i na vrstu svjetlosti.

biljke

Foto: Unsplash

Biljke se hrane sunčevom svjetlosti, a vrsta svjetlosti kakvu dobiju jako je važna za njihov razvoj, piše tportal.hr. Unutrašnjost doma rijetko kada može konkurirati prirodnim uvjetima, ali sobne biljke zato treba staviti u najbolji mogući položaj kako bi rasle u svom punom sjaju.

“Biljkama je potrebna svjetlost za  fotosintezu i rast. Stoga je vrsta svjetlosti koju primaju ključna, budući da im unutrašnjost vašeg doma vjerojatno neće pružiti idealne životne uvjete. Znati kako odrediti koje sobe u vašoj kući primaju puno i jako, neizravno te slabo svjetlo je bitno ako želite osigurati svojim biljkama optimalne uvjete”, objašnjava hortikulturist Angelo Kelvakis.

Svaka biljka je posebna, a istraživanjem možete doći do idealnih ili barem najbliže-idealnim uvjetima za svaku biljku. Stručnjaci kažu da, što se tiče biljaka, treba razlikovati četiri različita osvjetljenja:

  • jako izravno svjetla (puno sunce)
  • jako neizravno svjetlo
  • umjereno neizravno svjetlo
  • i slabo izravno svjetlo

Biljkama koje trebaju jako izravno svjetlo trebala bi primati punu sunčevu svjetlost najmanje četiri sata dnevno. Jako neizravno svjetlo podrazumijeva da biljka bude na svjetlu, ali da kod prozora imate “tampon zonu” poput prozirne zavjese.

Treća skupina biljaka voli umjereno neizravno svjetlo, odnosno višesatnu izloženost svjetlu, ali ne na direktnom svjetlu. I na kraju dolazimo do slabo neizravno svjetlo što bi značilo prisutnost svjetla, ali koje niti u jednom trenutku ne smije biti intenzivno.

Svaki dom je drugačiji i ovisno o godišnjim dobima drugačije prima svjetlost. Prozori okrenuti prema jugu su idealni za biljke koje vole intenzivnu svjetlost, prozori okrenuti prema istoku i zapadu najčešće spadaju u kategoriju umjerene svjetlosti, a prostori u domu gdje vam ne dopire previše svjetla spadaju u treću i četvrtu skupinu svjetlosti.

“Svaki dom je jedinstven i ima jedinstvene uvjete osvjetljenja određene okolinom, ali važno je za svaku biljku pronaći mjesto koje pruža svjetlosne uvjete kakve bi imala u svom prirodnom staništu”, zaključuju stručnjaci.

Zmajevci, svekrvin jezik, i zamije ne treba jake svjetlosti, dok recimo drvo žada, aloe vera i sanseverija trebaju puno svjetlosti.

Kako odabrati pravo mjesto za vaše biljke? Pripazite na ove četiri vrste svjetlosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap