Kako do stranačke iskaznice? Uvjeti su brojni, čak je i HDZ postrožio kriterije za članstvo

Milan Dalmacija
4. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Mnogima se kao rješenje njihovih problema nameće članstvo u nekoj stranci, jer vjeruju da stranačka iskaznica otvara sva vrata. Iako se po broju afera ne bi reklo, mnoge od njih su postrožile uvjete za primanje novih članova. Tako čak i HDZ traži poštivanje Etičkog kodeksa, dok, primjerice, u Radničku frontu ne može ući svatko.

rukovanje

Foto: Pixabay

Mnogi u šali vole spomenuti kako bi im stranačka iskaznica riješila sve probleme koje imaju, od obrazovanja, zaposlenja, pa do mirovine i ostvarenja socijalnih prava. Vjeruju, naime, da stranačka iskaznica otvara sva vrata. Istina, jedno vrijeme su se iskaznice dijelile šakom i kapom, no stranke su, vjerojatno poučene brojnim aferama, koje se iz dana u dan pojavljuju u medijskom prostoru, odlučile postrožiti uvjete primanja novih članova. U neke od njih je tako zaista moguće ući samo “iz uvjerenja”. Lider donosi kriterije za članstvo u nekoliko najvećih ili barem najzvučnijih parlamentarnih stranaka.

HDZ traži etične i moralne članove

Kao vladajuća te po broju članova i jakosti najveća stranka, HDZ je odlučilo poprilično zakomplicirati “ulaz” novim članovima. Naime, na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a, 10. prosinca usvojen je Etički kodeks stranke koji djelomično utječe na to tko može imati “plavu knjižicu”. Prema tome, zagovarateljima korupcije, nepotizma, pogodovanja, diskriminacije, netoleracije, nasilja i drugih nedopuštenih pojava u društvu, pristup HDZ-u je uskraćen. No, kako to obično biva, ova odluka ne vrijedi retrogradno, odnosno za one koji su već članovi vladajuće stranke.

bandic fortuna
Zagrebačkoj umirovljenici stigla članska iskaznica Bandićeve stranke: "Kojim pravom su me učlanili?"

Članom HDZ-a osoba može postati ispunjavanjem pristupnice koja se nalazi na internetskim stranicama ili u prostorijama stranke i to ako je punoljetni hrvatski državljanin ili pripadnik hrvatskog naroda u iseljeništvu koji prihvaća Statut i Program stranke te istodobno nije član neke druge političke opcije. No, zeleno svjetlo za pristupanje stranci daju izvršni odbori temeljnih ogranaka ili općinski, gradski odnosno odbori gradskih četvrti, ako organizacija HDZ-a nema ustrojene temeljne ogranke. Ti odbori mogu i uskratiti primanje u stranku ako utvrde da kandidat ne zadovoljava uvjete.

Potencijalni kandidati kojima je članstvo odbijeno, imaju pravo na žalbu, kao i oni koji su isključeni ili su sami izašli iz stranke. Naime, o njihovom povratku u stranku odlučuje Visoki časni sud.

S druge strane, članovi HDZ-a, stari ili novi, imaju i svoje obveze. Tako moraju redovito sudjelovati u radu HDZ-a i stranačkim aktivnostima, pridržavati se Statuta, Etičkog kodeksa te odluka mjerodavnih tijela, zastupati, ali i promicati Program i interese stranke, zalagati se za uspjeh HDZ-a na izborima, ispunjavati ostale obveze utvrđene Statutom ili odlukama mjerodavnih tijela te redovito plaćati članarinu.

90 dana do članstva u SDP-u

Naizgled manje komplicirano je postati članom SDP-a. Članstvo je regulirano Statutom koji propisuje da članom pod jednakim uvjetima može postati svaki punoljetni hrvatski državljanin. Zahtjev se podnosi na obrascu na kojem je i izjava potencijalnog člana da je upoznat sa sadržajem Statuta te Programa SDP-a i da te dokumente prihvaća.

Ono što bi trebali prihvatiti su zapravo vrlo slične konstrukcije o etici i stavovima, kao i kod HDZ-a. Naravno, oni koji to ne prihvate ne mogu postati članovima. Odluku o tome donose odbori općinskih, odnosno gradskih organizacija SDP-a, dok za one koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj odlučuje Predsjedništvo SDP-a. Cijeli proces primanja u članstvo traje najviše 90 dana od podnošenja zahtjeva.

Prava i obveze članova SDP-a su sudjelovanje u kreiranju i provedbi politika stranke, provođenje Programa, ali i mogućnost kandidiranja na svim izborima koji se u Hrvatskoj provode.

Lako je biti isključen iz Mosta

Most nezavisnih lista je u Saboru okupio prilično šaroliku ekipu, a ako netko želi postati njenim dijelom treba biti punoljetan i poslovno sposoban te imati hrvatsko državljanstvo. Kao i u dosadašnjim primjerima, mora prihvatiti program i druge pravne akte stranke. Odluku o članstvu donosi Predsjedništvo stranke temeljem prijedloga županijskog, gradskog ili općinskog koordinatora ili povjerenika.

Članstvo u Mostu prestaje učlanjenjem u drugu stranku, kandidiranjem na izborima bez suglasnosti nadležnih stranačkih tijela, podnošenjem ostavke, istupanjem iz stranke, smrću, neplaćanjem članarine ili pravomoćnom presudom za kaznena djela koja se procesuiraju po službenoj dužnosti.

Šest mjeseci ‘probnog roka’ u Možemo

Član Možemo može postati svaki punoljetni, poslovno sposobni državljanin Republike Hrvatske koji prihvaća Statut, Etički kodeks, program i ciljeve te stranke. Ali, to nije sve! Potencijalni član mora najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva biti uključen u stranačke aktivnosti putem lokalnih, tematskih ili operativnih grupa. Tek potom može podnijeti zahtjev o kojem odlučuje Upravni odbor temeljem mišljenja grupe u kojoj je potencijalni član aktivan. U prijevodu, nije dovoljno samo ispuniti obrazac, već zaista pokazati namjeru i aktivnost te zalaganje za vrijednosti i načela koja Možemo ističe.

U Radničku frontu ne može pristupiti svatko

U Radničkoj fronti, pak, jasno ističu da ne može bilo tko postati njihovim članom. Za takvu selekciju potencijalnih članova navode dva razloga.

Katarina Peović iz oporbene perspektive: 'Naš umirovljenik nije zaslužio svoju starost provesti služeći stranog umirovljenika'

Prvi razlog je taj što se nazivaju jedinom antikapitalističkom, pa čak i lijevom strankom u Hrvatskoj. Stoga smatraju da nemaju s kime politički surađivati, odnosno da su sve stranke desnije od njih, zbog čega moraju pažljivo birati svoje članstvo. Drugi razlog je što stranka nema predsjednika ili predsjedništvo već teži direktnoj demokraciji, odnosno tome da svaki član odlučuje o svakoj odluci.

Uz to, napominju, svaki član u bilo kojem trenutku ima uvid u sve stranačke odluke te može bilo kada raspravljati o pojedinoj temi. Teže izmjenama članova na svim funkcijama, od izvršnih, preko predstavnika u političkim tijelima do onih u lokalnim organizacijama. Doduše, to im zbog manjka članova i specifičnih znanja koja su potrebna na nekim pozicijama baš i ne ide od ruke.

Kako bilo, u RF se nitko ne može učlaniti automatski. Nakon ispunjavanja pristupnice, radna grupa za nove članove će dogovoriti predsastanak, a nakon upoznavanja slijedi i “kandidacijski staž” u trajanju od mjesec ili dva. U tom razdoblju potencijalni članovi sudjeluju u aktivnostima stranke, a stranka procjenjuje jesu li stavovi te osobe prihvatljivi. Oni koji prođu “kandidacijski staž” postaju članovi stranke, dok ostali više nemaju mogućnosti učlanjenja.

Razgovor u Centru

Član Centra, pak, može postati svaki punoljetni građanin Hrvatske koji prihvaća Statut, Program i pravila stranke, objašnjavaju iz te političke opcije. Nakon ispunjavanja prijavnice, članovi predsjedništva podružnice stranke razgovaraju s potencijalnim članovima. Nakon toga preporuku šalju predsjedništvu podružnice koje potvrđuje upis.

Iz Centra naglašavaju kako ne primaju pravomoćno osuđene za kaznena djela korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala, djela protiv slobode i prava čovjeka ili bilo kakvog oblika diskriminacije, kao ni one za koje se utvrdi da su se ponašale neetično i radile protivno javnom interesu, politički trgovale ili neodgovorno obnašale javne funkcije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap