Kakav događaj: Umirovljenik (96) usred pandemije diplomirao s najboljim ocjenama

Josip Mihaljević
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Talijanski umirovljenik Giuseppe Paterno u mladosti je volio knjige, ali dolazi iz siromašne obitelji i nije mogao ići na fakultet. U 90. godini života odlučio je upisati povijest i filozofske studije na Sveučilištu u Palermu, a prošlog je tjedna diplomirao s ponajboljim ocjenama u svojoj generaciji!

Foto: Giuseppe Paterno | Youtube screenshot

Umirovljenik Giuseppe Paterno (96) dolazi iz siromašne obitelji sa Sicilije, a u mladosti nije mogao upisati fakultet jer mu obitelj to nije mogla priuštiti, pišu vijesti.hrt.hr.

“Rekao sam sebi: to je to – sad ili nikad, i 2017. odlučio upisati fakultet. Znao sam da je možda malo kasno za stjecanje trogodišnje diplome, ali pomislio sam: pogledajmo mogu li ja to”, kazao je umirovljenik.

Za vrijeme II. svjetskog rata radio je u mornarici, a nakon toga je cijeli radni vijek proveo na željeznici. Ipak, želja za studiranjem ga nije napustila u mirovini pa je odlučio slušati svoje instinkte.

Giuseppe je diplomirao povijest i filozofiju prošloga tjedna na Sveučilištu u Palermu, a vijest o tomu je obišla svijet. Pandemija koronavirusa tek mu je malkice otežala završetak studija jer se morao prebaciti na novi sustav predavanja i ispitivanja preko računala. Giuseppe je oduševio i svoje profesore budući da je na studiju u generaciji imao ponajbolje ocjene iz svih predmeta.

“Kod gospodina Paterna najviše mi se svidjela njegova golema želja za studiranjem, koju, unatoč dobi, ni u jednom trenutku nije izgubio”, komentirao je 22-godišnji student Vicenzi Carlini.

Mediji su popratili svečani trenutak primanja diplome, a na taj događaj došao je velik dio njegove obitelji, pa i unuci koji također imaju diplomu sa Sveučilišta u Palermu. Giuseppe kaže da će se u budućnost i posvetiti — pisanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap