‘Kada platim režije ostane mi 150 eura, voća i povrća imam na selu, ali ribu si ne mogu priuštiti’

Jasmina Grgurić Zanze
28. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ograničena cijena 30 artikala umirovljenicima neće omogućiti da si priušte kvalitetniju prehranu i nešto uštede od mirovine. Kada plate režije, za hranu ne ostane baš puno. Ne pomaže tu ni uvećana mirovina, jer je 500 eura premalo za dostojan život.

umirovljenici o cijenama

Umirovljenici o cijenama | Snimak zaslona/Vida

Umirovljenici su za Vida info komentirali koliko će njima kao skupini građana koje inflacija najviše pogađa pomoći Vladino ograničavanje cijena 30 artikala iz potrošačke košarice.

‘Kad uđeš u dućan ti artikli se ni ne primjećuju’

– Od mirovine mi ostane oko 150 eura kada se plate režije. Živim na selu pa donekle voća i povrća imam, ali ribu si ne možemo priuštiti, rekla je jedna baka na zagrebačkoj tržnici.

Građani o ograničavanju cijena | Mirovina.hr
Video: Ograničavanje cijena za umirovljenike nije nikakvo sniženje, to je sramotno

No, ima i onih koji pozdravljaju ovakav potez Vlade, jer, kako kažu, za svakoga će se naći ponešto prema sada ipak pristupačnijoj cijeni. Jedna umirovljenica kaže kako ništa nije besplatno pa će tako i dalje sve morati platiti.

– Neće se nikakva ušteda osjetiti, to je samo da ljude malo zavaraju prije izbora. Tih 30 artikala je toliko mali dio asortimana da se uopće ne primjećuje kada uđeš u dućan da je nešto pojeftinilo, rekao je jedan umirovljenik.

‘Za dostojan život 500 eura je ništa’

Glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, Igor Knežević, napominje da su građani tih 30 artikala mogli i dosad kupovati na akcijama jeftinije.

– To nije neka velika pomoć umirovljenicima. Oko 65 do 70 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva za samca koja iznosi oko 400 eura. Mirovine su ovo ljeto iznosile oko 467 eura, a sada s usklađivanjem porasle su na 508 eura s čime se, znate i sami, ne može preživjeti. Jedna osoba potroši minimalno 300 eura samo na hranu, tu si i lijekovi, a ako morate čekati na neki pregled pola godine, otići ćete kod privatnika platiti. Tako da za dostojan život 500 eura je ništa, treba jako povisiti mirovine, kaže Knežević.

Sindikat umirovljenika Hrvatske pred Vladu je stavio četiri zahtjeva, a jedan od njih je i nova formula usklađivanja mirovina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap