Kada mogu u mirovinu? Podsjećamo na opciju za dugogodišnje osiguranike!

Jasmina Grgurić Zanze
10. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Posljednjih je dana u virtualni sandučić našeg portala pristiglo jako puno pitanja kada pojedinačno možete ostvariti pravo na mirovinu, bilo da je riječ o prijevremenoj ili starosnoj. Pritom je važno naglasiti da za one koji su tijekom radnog vijeka sakupili pozamašne godine radnog staža, ali još nemaju životnu dob za starosnu mirovinu, postoji institut za dugogodišnjeg umirovljenika.

Ilustracija: Rawpixel

Muškarci u starosnu mirovinu mogu sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža. Žene to mogu učiniti ranije, u 2022. godini sa 63 godine, s tim da se uvjet svake naredne godine povećava za po tri mjeseca. U prijevremenu muškarci mogu već sa 60 godina života i 35 godina staža. Žene i tu imaju povoljniju opciju, sa 58 godina života i 33 godine staža, s tim da se oba uvjeta svake iduće kalendarske godine povećavaju za po tri mjeseca.

Trajno umanjenje mirovine za do 12 posto

Naravno, riječ je o prvim uvjetima, ali u prijevremenu mirovinu možete otići bilo kada do ostvarivanja uvjeta za starosnu. Takva se mirovina penalizira sa 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja u odnosu na stjecanje uvjeta za starosnu mirovinu. Na primjer, odete li u prijevremenu maksimalnih pet godina ranije, vaša će mirovina biti umanjena za 12 posto. Učinite li to primjerice dvije godine prije nego što bi stekli uvjete za starosnu, umanjenje je 4,8 posto.

umirovljenica sjede kose gleda zamišljeno u daljinu
Starosna mirovina: Provjerite uvjete za žene u 2021. godini!

Primjer je buduća umirovljenica Snježana koja ima 56 godina života i 34 staža. Zanima ju kada može u prijevremenu ili starosnu mirovinu. Po godinama staža, ona uvjete za prijevremenu mirovinu žena već sada ispunjava, ali nedostaju joj godine života. Kako je uvjet životne dobi za 2021. 57 godina i devet mjeseci, a koji se svake iduće godine povećava za po tri mjeseca, gospođa Snježana prve uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu steći će najranije za dvije godine, odnosno 2023. kada će uvjet dobi biti 58 godina i tri mjeseca života te 33,3 godine staža. No, takva mirovina bit će joj trajno umanjena za 12 posto jer je riječ o prvim uvjetima pa ima opciju nastaviti raditi još koju godinu ili skroz do starosne.

Isplati se raditi do 60., ako ćete imati 41 godinu staža

Za one koji imaju više godina staža, a nedostaju im godine života, postoji opcija odlaska u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika sa 60 godina života i 41 godinu staža. Važno je reći da je takva mirovina ista kao i obična starosna te se ne umanjuje, a raniji odlazak omogućen je zbog dugog radnog staža.

umirovljenice korona
Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti za umirovljenje u 2021.

Upravo nam je takvo pitanje postavila gospođa Renata koja će 2024. godine imati 41 godinu staža i 60 godina života pa ju zanima može li ostvariti mirovinu bez penalizacije. Odgovor je da može upravo zahvaljujući uvjetima za starosnu mirovinu dugogodišnjih osiguranika. Ona već sada ispunjava uvjete za prijevremenu. No, takva se mirovina penalizira 12 posto pa je buduća umirovljenica Renata zaključila da joj se puno više isplati raditi još dvije godine i nekoliko mjeseci.

Imamo i slučaj gospođe Jasenke koja već sada ima 40 godina radnog staža i 55 godina života jer se, kako kaže, zaposlila sa 15 godina. Ona može u prijevremenu mirovinu najranije 2028. godine s prvim uvjetima životne dobi koja će tada biti 58 i pol godina. Međutim, više još se isplati nastaviti raditi još godinu i pol do 60. te otići u punu starosnu mirovinu bez umanjenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap