Kad Dalmatinci sami objasne pad turizma: “Od naplate parkinga bi vile i hotele gradili”

Jasmina Grgurić Zanze
7. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Slušali o tome vijesti ili sami iskusili, jedno je sigurno. Nijedna sezona dosad nije pokazala toliki sjaj, ali i bijedu hrvatskog turizma. U sjaj bi mogli uvrstiti sunce, more i prelijepe plaže. No, priroda je oduvijek tu i besplatna, iako smo 2019. naučili naplatiti i hladovinu. Turizam se zbog pada noćenja i povećanja cijena smještaja, hrane i pića s razlogom našao na meti kritika, jer zauzvrat turistu nismo omogućili ništa “nova” pa on već lagano prelistava grčke kataloge za iduću sezonu. “Koliko je sati” najbolje govori kada Dalmatinci počnu kritizirati sami sebe.

Ilustracija: Pixabay

Administratori poznate Facebook stranice “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca” koji se uglavnom bave šaljivim sadržajima nasmijavajući na tisuće obožavatelja, danas su iznenadili i jednom rijetko tako ozbiljnom objavom. Naime, osvrnuli su se na “čestitke” za nepropisno parkiranje koje domaći komunalci ostavljaju na automobilima stranaca, pristalih da na deset minuta “skoče” do trgovine i svoj novac ostave u Hrvatskoj.

“Je*ene kazne za parkiranje od 100, 150, 200 kn stavljaju na auta strancima koji odu u supermarket na 10 minuta, na parkiralištima koja su do jučer bila besplatna! Kad stranac ode pitati što i kako, viču na njega da plati kaznu. Onda se čudimo što imamo 30% manje gostiju nego lani! Zašto? Jer su većini guzice nenajedive! A mozgovi ka kod zlatne ribice. Od parkinga bi vile i hotele gradili. Sramotno je to ponašanje! Posebno u odnosu na goste koji tu dolaze 20 godina. A di su ćevapčići po 95 kuna u restoranima?! Retardirani madraci iz 1983. u apartmanima? Dobro se zapitajmo od čega ćemo živit’, ako smo “turizam” nasmiješeno prihvatili kao jedini izlaz. Sramota!” – napisali su Dalmoši.

Njihova objava je, kao i obično, u samo nekoliko sati pokupila na tisuće reakcija i komentara.

“Dakle, strancima koji 30 godina dolaze u Hrvatsku ljetovati, prije toga s roditeljima, a danas dolaze sa svojom dicom, prijete da plate 100 kn za prekoračenje parkinga od par minuta, jer su ostavili auto i išli u supermarket, govoreći im da će ih u njihovoj državi stići kazna od 200 eura! Podižu glas i prijete im. Na što ljudi plaćaju 100 kuna. Jadna zemljo! ” – pojasnili su još dodatno u komentarima zaradu na hrvatski način.

A kako tretiramo svoje domaće, starije turiste, također smo imali prilike vidjeti kroz zabrane jednodnevnih izleta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap